Plug-in версията на модела е всъщност два автомобила в един – модел с пълнохибридно задвижване с изключително ниски нива на разхода на гориво и емисиите съответно от 1.3 л/100 км и 28 г/км CO2, като в същото време предлага и електрически режим с автономен пробег до 45 км в реални пътни условия и максимална скорост от 135 км/ч. 

Вижте още: Първият хибрид на Ferrari не ръмжи, а мърка

Освен изключително ниския разход на гориво и нищожно малкото количество вредни емисии Prius Plug-in Hybrid е с цял куп иновации в себе си. Така например автомобилът е оборудван със система за отопление на купето с термопомпа, която използва топлината от околната среда и така значително повишава ефективността на действието си в сравнение с традиционните отоплителни системи, които използват топлина от двигателя или от електрически нагреватели.

Наред с това новата отоплителна система за батериите привежда клетките до ефективна работна температура в процеса на зареждане и по този начин гарантира винаги достатъчно високо ниво на мощността и ефективността на акумулаторните елементи и свеждане до минимум на въздействието на студеното време върху автономния пробег при изцяло електрическия EV режим на движение.

И не на последно място големият слънчев панел, който произвежда електроенергия за зареждане на акумулаторната батерия на хибридната система, е уникален в този сегмент. В зависимост от метеорологичните условия добитата от слънчевата светлина енергия може да допринесе за увеличаване на автономния пробег при движение в изцяло електрически EV режим с до 5 км дневно, което на годишна база се равнява на около 1000 км пробег на електроенергия, добита изцяло по този екологичен начин (при шофиране 200 дни в годината).

Новият Prius Plug-in Hybrid се отличава и със значително подобрена функционалност и вече включва 5 пътнически места, преминавайки от досегашната двуместна конфигурация на задния ред седалки към схема с трета средна седалка и запазвайки изключително високо равнище по отношение на комфорта на пътниците.

Вижте още: Toyota Project Portal 2.0 е един голям водороден камион

Оцени:
Рейтинг: 5