Япония има амбициозния план да изпрати хора на Луната до 2030 г. и решава да ги екипира с най-доброто възможно превозно средство, когато стигнат там. Японската космическа агенция JAXA и автомобилният гигант Toyota разкриха нов луноход, който се управлява от хора и трябва да бъде готов до 2029 г.

Луноходът е с шест колелета и може да пренесе двама души на разстояние до 15 000 км, използвайки слънчева енергия и горивни клетки. Благодарение на специалната инсталация в кабината космонавтите не трябва да ползват скафандри вътре.  

Имайки предвид предизвикателствата пред лунната колонизация, Toyota ще трябва да работи здраво, за да спази предвидения срок. До края на 2020 г. трябва да бъде готов прототип на лунохода, а до 2024 г. – да е завършен дизайнът на окончателния модел.

На теория машината трябва да пристигне на Луната преди хората и да ги посрещне, движейки се сама. Toyota иска да използва лунохода, за да позволи на космонавтите да изследват лунните полюси в търсене на замръзнала вода. Ако амбициозният проект сработи, той ще даде на космонавтите уютна и сигурна среда в негостоприемната лунна пустош и е възможно дори машината да бъде използвана на други планети в последващата космическа колонизация.

Виж още: Netflix, пази се! Първи трейлър на Apple продукцията For All Mankind (ВИДЕО)

 

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: