Според ново изказване на шефа на Tesla Илон Мъск софтуерът ще определи бъдещото на автомобилната индустрия. Всичко - от сигурността на данните до автономното шофиране - е базирано на софтуер и е отговорност не само на отделните компании, но и на целия бизнес. Мъск потвърди, че Tesla работи с много правителства, за да подсигури софтуерната сигурност на свързаните си превозни средства.  

„Предвид растежа на автономното шофиране сигурността на автомобилните данни е по-коментирана от всякога“, казва Мъск и посочва, че Tesla никога не е използвала колите си, за да шпионира в полза на една или друга държава.

Коментарът му е по повод на скандал от тази година, когато китайската армия забрани коли на Tesla да паркират в нейните бази и казарми. Тогава Tesla обяви, че за да тушира обвиненията на Пекин, всички данни, събрани от колите на Tesla в Китай, ще се съхраняват в страната.

По-нататък Мъск направи още един жест към Китай, като обяви, че техните автомобилни компании са истинският конкурент на Tesla, включително защото са много добри в софтуера.

Вярно е, че някои китайски компании за е-коли като Neo и Xpeng акцентират значително върху своя софтуер. Tesla обаче има проблем с последната, тъй като я обвинява в кражба на своя Autopilot софтуерен пакет. Все пак Китай е най-големият автомобилен пазар в света и за компания с амбициите на Tesla е нормално да иска да си осигури благоразположението на местните власти и потребители.

Снимка: Tesla

Виж още: Marvel атакува българската версия на HBO Go с 19 продукции

 

Тагове: