От началото на годината до сега продажбите на електрически превозни средства в САЩ надхвърлиха 1 милион - за първи път продажбите на електрически превозни средства надхвърлят този праг в рамките на една година.

Националната асоциация на автомобилните дилъри (NADA) съобщава, че през 11-те месеца на 2023 г. продажбите на BEV са възлизали на 1 007 984 - увеличение с 50.7% на годишна база.

Днес BloombergNEF публикува и своя годишен справочник за превозните средства с нулеви емисии, който беше подготвен специално за конференцията COP28 в Дубай. Изводът от доклада е, че въпреки опасенията за забавяне на търсенето на електромобили "данните не потвърждават това". BNEF пише:

"Продажбите може и да са по-малко, отколкото някои производители се надяваха, но те съответстват на прогнозата на BNEF от началото на годината, а повечето индустрии биха били много доволни от такъв темп на растеж."

И още:

"В САЩ, където бяха изразени повечето опасения относно търсенето, продажбите нарастват още по-бързо и ще се увеличат с 50 % през тази година".

BNEF съобщава също, че Законът за намаляване на инфлацията на администрацията на Байдън (IRA) е привлякъл 103 млрд. долара в нови инвестиционни съобщения. Това включва производството на електромобили (11.7 млрд. долара) и батерии (72.4 млрд. долара), както и други области като компоненти за батерии (9.8 млрд. долара) и рециклиране (3.5 млрд. долара).

BNEF очаква първите свързани с IRA фабрики за електрически превозни средства и батерии да бъдат открити през втората половина на 2024 г., а през 2025 г. и след това да бъдат пуснати в експлоатация още такива.

Алберт Гор, изпълнителен директор на Асоциацията за транспорт с нулеви емисии (ZETA), пише в изявление за сайта Electrek:

"Един милион продадени електрически превозни средства през 2023 г. е важен етап за индустрията на електрическите превозни средства и важна стъпка към електрификацията на транспорта. Данните на Националната асоциация на автомобилните дилъри показват, че търсенето на електрически превозни средства продължава да нараства на месечна база, като се увеличава стабилно от 6.4% от продажбите на нови превозни средства през януари до 7.2% през октомври".

Това е безспорно най-добрата година за продажбите на електромобили в историята на нашата страна, а с помощта на Двупартийния закон за инфраструктурата и Закона за намаляване на инфлацията в САЩ се правят все повече инвестиции за изграждане на електромобили и създаване на нови работни места.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone