Началото на юни ви нашепва само едно - да планирате пътешествие или до брега, или до планината, а защо не и на непознато място? Както и да го смятаме, до края на лятото остават само 12 уикенда, така че ще е много жалко да ги похабим.  
Списъкът ви с багаж не е задължително да е дълъг, най-често можете да си набавите най-необходимите неща дори в движение, така че единственото, което може да ви влоши настроението, е трафикът.  
Няма как да не ви е направило впечатление, че движението в големите градове е ужасно натоварено, а в края на петъчния работен ден положението е направо неспасяемо.  


Планирайте маршрута си, преди да тръгнете 


Сигурни сме, че повечето от нас имат достатъчно самочувствие по отношение на шофьорските си умения, но е по-добре да планирате маршрута предварително. Не че има много варианти, но е добре предварително да проверите дали по пътя не се извършват планови (и не толкова) ремонти, дали в социалните мрежи не се съобщава за ПТП точно на излизане от града или друг тип забавяния. Ако пък поемате в нова посока - просто не чакайте да седнете в колата и чак тогава да въведете адреса на дестинацията си в Waze или Google Maps. Имайте предвид, че понякога предложенията на приложенията не са най-добрите и е по-добре да разберете това навреме, за да можете да измислите алтернатива.  

Подсигурете си поне един резервен маршрут

Когато избирате маршрут за пътуването си, планирайте поне един или два други като резервни. По този начин няма да бъдете изненадани, ако се сблъскате с непредвидени ситуации.

 
Шофирайте в извънработно време 
Не е идеално, но ако целта ви е да избегнете задръстванията на всяка цена, помислете за изключително ранен час на тръгване - например в 3 или 4 часа сутринта - или за шофиране през нощта. Не всеки може да се справи с този график и вероятно ще прекарате спестеното време, когато не сте в задръстване, възстановявайки се от загубата на сън, но сериозните ненавистници на задръстванията са готови да направят този компромис. 


Планирайте кога ще пътувате 
Ако отивате на популярно място за почивка, данните сочат, че е доста вероятно трафикът да бъде най-лош в четвъртък и петък, а в обратна посока - в неделя и евентуално в понеделник. Не пътувайте в тези пикови дни, ако можете да си го позволите.  


Осигурете си почивка и не забравяйте да "заредите"


За да не ви извади трафикът от равновесие, специалистите съветват да си починете добре преди пътуване. Преди да потеглите, се подсигурете с достатъчно количество течности, както и с дребни пари в брой, ако по случайност на някои места картовите плащания са невъзможни. Шофирайте разумно и не прекалявайте със скоростта - защото така или иначе всичко неприятно ще остане зад гърба ви, щом стигнете дестинацията и ваканцията започне.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Японска авиокомпания изненадва с 1 месец неограничени самолетни полети