Hyundai и Kia не са в добра позиция - популярните видеа в мрежата, които демонстрират как с лекота аматьори могат да откраднат модели на двата бранда, ще им излязат доста солено.  
Автомобилните компании се съгласиха да уредят колективен иск на стойност 200 млн. долара във връзка с увеличаването на броя на кражбите на техни автомобили. В основата на проблема са поредица от видеоклипове в TikTok и YouTube от група, известна като Kia Boyz. Тези видеоклипове показват на зрителите как да проникнат в някои модели на Hyundai и Kia, които нямат "стартиране с бутон и имобилизиращи устройства против кражба". 
Видеоклиповете се разпространиха в социалните мрежи през 2021 г., като според Milwaukee Journal Sentinel в Kia Challenge в тях са взели участие деца на 12-годишна възраст. Скоро в TikTok и YouTube бяха качени видеоклипове от тийнейджъри, използващи видеоклиповете с инструкции, в които се обяснява, че кражбите на автомобили могат да бъдат извършени само с USB кабел. Видеоклиповете са качени с хаштагове като #theKiaboys и #Kiaboyz. 


Както посочва The Verge, няма данни колко автомобила Hyundai и Kia са били откраднати. Въпреки това NPR разполага с някои изумителни цифри за това как Kia Challenge е засегнало отделни градове. Полицията в Милуоки съобщава, че през 2020 г. са били откраднати 469 автомобила Kia и 426 автомобила Hyundai. През 2021 г. броят на откраднатите автомобили е скочил до 3557 Kia и 3406 Hyundai. 
Според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) тези кражби на автомобили са довели до 14 регистрирани катастрофи и осем смъртни случая. 
Около 9 милиона собственици на Hyundai и Kia в САЩ ще спечелят от споразумението. До 145 млн. долара ще бъдат използвани за обезщетяване на тези, на които е откраднат автомобилът. 8.3 млн. автомобила ще получат софтуерна актуализация, за да се отстрани проблемът със сигурността. За превозните средства, за които не може да бъде приложен софтуерният ъпгрейд, компаниите ще предложат на собствениците до 300 долара, за да могат да закупят ключалки за волана или други средства за предотвратяване на кражби на автомобили. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Hyundai прави автономен луноход, който да изследва сам Луната