Годината беше 2012-та или 2013-та. Паметта ми не е такава, каквато беше, и някои от по-дребните детайли като точното време например започват да ми убягват. Разхождах се в един от големите молове и на пътеката между магазините имаше един симпатичен автомобил с интересно име - Yeti. Интересно е, защото бихте си казали, че това име подхожда на някой огромен свиреп модел, създаден за най-тежките условия на земята… А всъщност пред мен седеше компактно SUV с приветлив и добронамерен вид и очевидно насочено към хората, които търсят удобство и практичност. Това превърна Yeti в успешен модел за Skoda и дори днес, когато видя този модел на пътя, винаги извиква добродушна усмивка. Вижте го и отречете, че при повечето от вас е така:

Yeti, разбира се, разчиташе най-вече на практичността си. Признавам, че не съм имал възможност да карам този модел, но всичко, което съм чел за него, винаги е наблягало точно на тази му страна. А понякога имаме нужда най-вече от това, нали? Ако обаче искаме още мъничко, още малко елегантност и технологии - тогава на сцената излиза наследникът му.

Стрелата от Аляска и Чехия

Колко разстояние може да измине изстреляната стрела? Със сигурност не чак толкова много - не и ако говорим буквално. Но в друг смисъл една стрела успява да прекоси огромното разстояние, за да даде името на напълно новия кросоувър на Skoda - Karoq. Подобно на по-големия си брат Kodiaq, това компактно SUV получава името си от езика на алеутите, които живеят в тежките условия на Аляска. Kaa’Raq и Ruq са думи за кола и стрела, които заедно оформят Karoq. Тук символиката е още по-силна, когато имаме предвид, че логото на Skoda също съдържа стрела, а ъгловата форма може да бъде открита на различни места в дизайна. Именно това ми допадна както в Kodiaq, така и тук - Skoda продължава да развива своята индивидуалност.

Премерен дизайн

Ако Yeti беше приеман за онзи леко странен автомобил, Karoq има по-традиционен, но и елегантен облик. Споменатите ъгли могат да бъдат открити на различни места от външния дизайн. Още от силната издутина на предния капак, която се спуска към емблемата и отвежда погледа към традиционната за Skoda решетка с вертикални елементи, които пък свалят погледа още малко надолу към втората решетка, която пък засилва SUV усещането - приключенския привкус, който винаги се търси в този сегмент. LED фаровете, които при по-високото ниво на оборудване са адаптивни според ситуацията на пътя (дали се движите на магистрала или градски път) и автоматично превключват между къси и дълги, са по-тесни и са подчертани от дневните, отново LED светлини. Веднага след тях идват фаровете за мъгла. Общото впечатление за предницата е такова, каквото се очаква от един компактен SUV модел - силна, здрава и добре изразена. Тук липсват експериментите, като темата присъства и в интериора, за който ще ви разкажа след малко.

Впечатлението се запазва и в профил - калниците са прибрани (моделът, който тествах, беше с 18-инчови джанти, като можете да поръчате дори 19-инчови), а от фаровете тръгва линия, която ги свързва със задницата на автомобила за пълна връзка между елементите. Преминавайки по цялото продължение на колата, тя пречупва светлината и хвърля леки сенки. Играта между тъмно и светло е нещо, което дизайнерите много харесват и тук разнообразява профила на колата. Задните LED светлини имат интересен 3D ефект, но по-отличима е кристалната шарка вътре в тях. Препратката към чешкия кристал е явна, но за мен това добавя и леко футуристично усещане.

Самата задница напомня за братовчеда Seat Ateka, базиран на същата платформа - MQB 1. Дължината на Karoq е 4.38 метра, а широчината - 1.841 метра. Просветът е 176 мм и макар да не е сред най-високите в класа, е напълно достатъчен, за да се чувствате комфортно на извънградските неравни пътища.

Karoq обаче е сред първенците в обема на багажника си, като там има редица дребни, но полезни неща. Отварянето му може да стане чрез т.нар. виртуален педал - когато ръцете ви са заети, достатъчно е да прокарате крак под бронята, за да отворите, а след това със същото движение - да затворите багажника.

Останах обаче впечатлен от всичките хитроумни решения, с които е пълен Kаroq. Багажникът е с обем 521 литра, като вътре освен мрежа и няколко куки, които ще ви помогнат да закрепите багажа си, има две малки прегради с велкро, чрез които да фиксирате например раницата си, за да не се подмята по време на път. Лампата в багажника е фенерче, което може да вземете, а постелката на дъното е двулицева - ако возите домашния любимец, просто я обръщате с гумираната ѝ страна.

Със спуснати седалки обемът на багажника нараства до 1630 литра, но ако вземете Karoq с VarioFlex седалки, може да правите още промени според ситуацията. Например да вдигнете седалките или дори да ги свалите изцяло. За последното ще трябва да свикнете, но няма да ви отнеме прекалено много време, като трябва да знаете, че седалките не са никак леки. Харесва ми, че можете да махнете само средната (или дори да оставите само една) и да приближите малко външните две. Така се отваря повече място, ако отзад са само двама човека. Самите седалки също имат лек ход на облегалката, с което да са по-изправени или по-спуснати, и могат да се местят напред и назад. Минус е, че спускането им не може да стане от багажника, а чрез каишки. Това невинаги е удобно, особено когато седалката е паднала върху някоя от тях.

Когато шофьорската седалка е нагласена за мен (1.84 см), мога да седна спокойно зад нея и да се чувствам комфортно.

В купето

Впечатлението от външния дизайн се прехвърля и в купето - липсват експерименти и сложни изпълнения - може би дори леко консервативно, но удобно. Допадна ми използването на меки материали по вратите и таблото, а основното “разчупване” идва от някои алуминиеви елементи, като под този на таблото се крие и едната амбиентна светлина, като можете да настройвате както силата, така и цвета на вътрешното осветление.

Пред водача са два класически уреда (оборотомерът и скоростомерът), а между тях е малък екран с относително добра графика, от който да получите бърза информация - скорост, състояние на автомобила, разход, асистенти, телефон, аудио, навигация и други. Не него ще видите и предупреждението, ако се приближавате прекалено много до колата пред вас, както и информацията за автоматичния круиз контрол (до 210 км/ч) и асистента за ленти. В огледалата пък е сигналът за мъртвата зона. Karoq може да е оборудван и със система за разпознаване на пътните знаци, както и с асистент в задръстванията и автоматична спирачка за града. Наистина добър пакет от технологии, които не само ще направят пътуването по-приятно, но и по-безопасно. Смятам, че тези технологии трябва да са в абсолютно всеки автомобил, тъй като в определени ситуации могат да се окажат ключови.

Контролът върху всички функции става чрез бутоните на волана и на въртящи пръстени. Управлението на адаптивния круиз контрол обаче е извадено на отделен лост. Това винаги е по-неудобното решение, с което ще ви трябва малко време да свикнете и най-вече да запомните позициите.

Въпреки че нямах възможност да го изпробвам, тъй като ще е наличен у нас като допълнително оборудване по-късно през годината, Karoq може да е оборудван и с изцяло дигитален 12.3-инчов панел с инструменти за водача. Той дава допълнителна възможност за персонализация и избор между четири изгледа - класически, основен, модерен и разширен. При последния например можете да отворите картата на целия екран.

В центъра на арматурното табло пък е 8-инчовият екран за инфотейнмънт системата, а около него са сензорните бутони за бърз достъп до определени функции. За мен това е достатъчно удобен размер, но ако решите, че имате нужда от по-голям екран, можете да поръчате 9.2-инчов вариант. Тук е мястото да спомена, че имах възможност да тествам Karoq с високото ниво на оборудване Style, обогатено с още малко допълнително оборудване. Самият екран реагира добре на допир и бързо ще свикнете с менюто и разположението на елементите. За картата например можете да използвате както приплъзване за увеличаване и намаляване, така и въртящия контролер, разположен в левия край. Чрез него можете да минавате и през менютата, ако не искате да използвате сензорната повърхност. Самият екран е магнит за отпечатъци, но това е до голяма степен нормално. Критиката ми тук е, че сензорните бутони нямат разделител и можете по погрешка да ги натиснете, както и че не усещате, че сте го направили. Системата поддържа връзка с телефон чрез Bluetooth, но също така и чрез Apple CarPlay и Android Auto. Тъй като последното все още не е налично у нас, трябва да свалите apk файл. Връзката за съжаление е само чрез кабел, но после имате удобен достъп до някои приложения и гласовия асистент на Google.

Другата удобна връзка автомобил-смартфон идва с Skoda Connect. През специално меню имате достъп до хъб с новини, местоположението на бензиностанции и актуалните цени на горивата, информация за времето и още полезни неща. През телефона (или компютъра) имате достъп до информация за автомобила, изпращате директно маршрут към навигацията, ограничавате скоростта и обособявате зона, в която автомобилът да се движи. Когато я напусне, ще получите уведомление.

На централната конзола са контролите за климатика и подгряване на седалките, както и тези за помощ при паркиране. Последните са разделени чрез малки прегради и са удобни за бърз достъп. Отместваме малко поглед надолу и стигаме до скоростният лост и бутоните за избор на режим.

Наистина всичко е точно на мястото си и това ми хареса най-много в купето на Karoq. В автомобила който тествах, имаше малко кошче във вратата, чадър под седалката на пасажера и много място.

На пътя

Стигаме и до една от най-съществените части, когато говорим за превозно средство - как се представя то на пътя. Все пак това е основното му предназначение!

В момента Karoq се предлага у нас с два бензинови (1.0 TSI и 1.5 TSI) и два дизелови (1.6 TDI и 2.0 TDI, като 4-цилиндровият е с технология за изключване на два цилиндъра, когато няма нужда, и съответно намаляване на разхода) двигателя, като най-мощният дизел се предлага и във вариант с 4x4. Именно него имах възможност да тествам във вариант със 7-степенната DSG скоростна кутия. Това, в комбинация динамичния контрол на шасито прави Karoq изключително добре оборудван модел за разнообразни ситуации. За това свидетелстват и различните режими на поведение. Откровено казано, до голяма степен именно в подобна конфигурация на автомобила те имат най-голямо значение.

В Eco и Нормален режим ще усетите, че воланът е много лек и удобен за маневриране в града. За мен беше по-лек, отколкото харесвам, и дори се усеща малък празен ход, когато го въртите леко. Същото важи и за окачването - то е по-меко и като цяло автомобилът е настроен за по-комфортно возене. Когато обаче включите спортния режим, неща се променят. Воланът става изненадващо твърд, окачването също следва примера му и се намалява накланянето в завой, типично за подобен тип автомобили.

При 4x4 версията има още два режима - Snow и Off-road. Когато активирате режима за шофиране извън асфалтирания път, той намалява чувствителността на педала на газта, като пренастройва и работата на останалите системи. TCS позволява по-голямо приплъзване, EDL (електронното заключване на диференциала) реагира по-бързо, а където е необходимо, се активира и контролът за спускане и автоматичното задържане на спирачката. ABS системата също реагира различно според ситуацията. Съветът ми е да прибегнете до най-мощния двигател и 4x4, ако сметнете, че наистина имате нужда от тях. Със сигурност ще можете да се насладите и отново да получите достатъчно пъргав автомобил за града и при двигателите с по-малко конски сили.

По време на теста средният разход се успокои на около 8.7 литра, но това ще се потвърди само при наистина продължително шофиране. Според официалните данни би трябвало да е около 5.2 литра на 100 км. Обикновено истината е някъде по средата.

В тази конфигурация Karoq осигурява достатъчно богат набор от възможности за шофиране, за да не ви бъде скучно с него. Наличните 150 к.с. (340 Nm въртящ момент) са достатъчни за ускорение от 0 до 100 км/ч за 8.7 секунди и дори малко след това ще усещате добро набиране. Когато към това добавим и високото оборудване, получавате напълно завършен кросоувър, в който няма да ви липсва почти нищо. Цената на тестовия автомобил е 64 000 лева, а началната цена за базово оборудване Ambition и бензинов двигател TSI (115 к.с.), предно задвижване и 6-степенна ръчна скоростна кутия е малко над 39 000 лева.

Съжалявам, Yeti

Преди няколко месеца Skoda ме изненада приятно с Kodiaq, а сега затвърждава впечатленията с Karoq - автомобила, който беше избран за “Кросоувър на 2018 година в България”. И истината е, че има всичко необходимо да привлече вниманието ви в най-оспорвания и претрупан сегмент в момента - компактно SUV - от добре помислените елементи, хитроумните решения и богатия избор от двигатели, Karoq е много добър избор за града, за семейството и всъщност, макар и да не носи онзи неподправен и отличаващ чар на Yeti, заменя го с нещо по-ценно - функционалност и оборудване - по-голяма заплаха за конкурентите, отколкото “големият снежен човек”, нали?