Още през януари тази година Kia ни показа концепта за своя Niro EV. Сравнително скоро след това виждаме и официалния сериен модел. Досега Niro се предлагаше като хибрид, но вече има и изцяло електрическа версия. Това е удобен и компактен градски кросоувър, който предлага 380 км пробег с едно зареждане.

Разбира се, серийният модел не притежава всички модерни технологии, които привличаха внимание към концепта, но все пак трябва да го разгледате. На пръв поглед се вижда, че го няма дисплеят, който заменяше решетката в концептуалния Niro. Тук от Kia са заложили на класическа пластмаса. Зад нея се крие и портът за зареждане на батерията.

Като споменах батерия, в Niro EV има литиево-полимерна батерия с капацитет от 64 kWh. Тя позволява този дълъг пробег от 380 км, въпреки че тази цифра ще бъде постигната само в идеални условия. Ще има по-бюджетна версия на Niro EV с по-малка батерия. Нейният капацитет ще е 39.2 kWh, което ще позволява пробег от около 240 км.

Kia не се притеснява да залага на нестандартен дизайн, особено в последните години. Агресивните фарове и отличителните линии по бронята и капака правят Niro разпознаваем. Задницата има по-традиционен дизайн в духа на Kia.

Все още не знаем как ще изглежда интериора на новия Kia Niro EV. През януари видяхме интериорния дизайн на концептуалния Niro, който изглеждаше впечатляващо. Предполагаме, че и тук ще има основни разлики. В най-лошия случай ще разберем повече през септември, на автошоуто в Париж, когато ще бъде официалния дебют на модела пред публика.

Корейците показват своите амбиции за електромобили и както много други компании, имат поставени цели за следващите 7 години. Kia планира да има 16 електрифицирани модела в гамата си до 2025 година. Пет от тях ще бъдат изцяло електрически.