Стартъпът за е-коли Aptera направи най-новата демонстрация на своя футуристичен е-модел с три колела. Това е вторият опит на Aptera за присъствие на пазара на е-коли, след като предният модел отпреди десетилетие се провали въпреки обещанията за революция в транспорта със слънчева енергия.

Сегашната версия на колата на Aptera Sol трябва да се появи до края на тази година на начална цена от само 25 900 долара за версията с пробег от 400 км. Aptera предвижда и втори вариант на колата с пробег от 1600 км, който, ако е действителен, също се предлага за разумните 44 900 долара.

Колите с три колела са по-трудни за сравнение с типичните модели с четири гуми, защото се регулират от съвсем различни стандарти. В САЩ те попадат в класа на мотоциклетите и изискванията за пътна безопасност не са толкова високи, колкото към „истинските“ коли.

Aptera обаче твърди, че е надхвърлила минималните изисквания и колата предлага безопасност, сравнима с тази на най-добрите от този показател. Сред екстрите тук са иновативна еърбег технология и материал от стомана и алуминий, който абсорбира удари.

Колата може да вози двама души и техния багаж, а соларните панели в корпуса са проектирани да съберат достатъчно светлина, за да пътува тя над 15 000 км годишно в повечето региони на света.

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници