Nokian Tyres бе включена в световния индекс на Dow Jones за устойчиво развитие (Dow Jones’ Sustainability World Index, DJSI) за четвърта поредна година. Компанията беше избрана и за по-строго дефинирания Европейски индекс за устойчиво развитие (DJSI Europe index).

Така финландският производител официално се нарежда сред най-устойчивите компании в света. Той получи максималния брой от 100 точки в категориите: „Качество на продуктите и управление при замяна“, „Докладване относно влияние върху околната среда“, „Политики и управление на околната среда“ и „Социално отчитане“.

„Горди сме да покажем лидерство в устойчивото развитие, както и да получим това признание. През май 2020 Nokian Tyres стана първият производител на автомобилни гуми, чиито цели за намаляване на производствените емисии на въглероден диоксид бяха официално одобрени от инициативата Science Based Targets (SBTi). Глобалният ни екип продължава да работи усилено върху постигането на целите, както и върху непрекъснатото подобрение в сферата на устойчивото развитие“, казва Юка Моисио, президент и главен изпълнителен директор на Nokian Tyres.

За шест години Nokian Tyres са намалили емисиите на въглероден диоксид от производството си с 44%. Съпротивлението при търкаляне на гумите Nokian Tyres е намалено средно с 8%, което се равнява на изгорените газове от 65 000 автомобила годишно. Целта на тази усилена работа е да подобри екосъобразността на продуктите, без да прави компромис с безопасността.

Индексите изброяват най-устойчивите компании в света – включително и Nokian Tyres

Световният индекс за устойчиво развитие на Dow Jones (DJSI World) се състои от корпоративни лидери на глобалното устойчиво развитие, идентифицирани от SAM, вече част от S&P Global. Всяка година SAM оценява над 7300 компании от целия свят. Оценката за корпоративна устойчивост се базира на критерии, които са както специфични за индустрията, така и финансово значими, и бива извършвана от 1999 г. насам.

За инвеститорите това е високо ценена, изчерпателна корпоративна оценка на устойчивостта. Оценката на компаниите тази година е извършена въз основа на представянето им през 2019 г. Единствено водещи компании от всяка индустрия биват включвани в индексите всяка година.

Снимки: Nokian

Виж още: Спокойна и безаварийна зима с първокласните гуми Nokian Tyres