Скандинавският производител на премиум гуми Nokian Tyres представи новата си гама всесезонни гуми за леки коли, спортни автомобили и кросоувър модели. Nokian Seasonproof е предназначена за шофьори, които се нуждаят от надеждност и първокласна безопасност върху заснежени и кишави зимни пътища, но които също така искат отлично представяне и леко усещане при шофиране през лятото.

Растящата нужда от допълнителна безопасност по време на неочаквана дъждовна или снежна обстановка дори и извън сезона е една от основните причини, поради които увеличаващ се брой европейски автомобили биват оборудвани с гуми, които могат да се справят с всички атмосферни условия. Според скорошно проучване на Nokian Tyres европейските шофьори особено ценят безопасността във всички условия през цялата година. Сцеплението и управлението, заедно с високата издръжливост на износване и повреда също също се нареждат сред най-предпочитаните свойства. В допълнение към характеристиките на гумата удобството, което осигурява шофирането със само един комплект гуми, също се оказало особено важно.

 „Безопасността винаги е на първо място в подхода ни при разработването на продукти. Новата Nokian Seasonproof е създадена, за да отговори на нуждите на шофьорите в Централна и Източна Европа и е проектирана да бъде гъвкава и адаптивна както към зимните, така и към летните атмосферни условия“, казва Марко Рантонен, мениджър „Разработки“ в Nokian Tyres.

Новата продуктова гама Nokian Seasonproof предоставя безопасност и целогодишно удобство на шофьорите от Централна и Източна Европа. Всички размери идват със символа на снежинката (3PMSF), който показва, че гумата е официално одобрена за употреба през зимата. Продуктовата гама предоставя размери за модерни леки автомобили и SUV модели, със селекция от 64 продукта, вариращи от 14 до 19 инча, със скоростен индекс от T (190 км/ч), H (210 км/ч), V (240 км/ч) и W (270 км/ч). 

Удобството среща безопасността

Експертизата на Nokian Tyres в зимната безопасност и отличното представяне при променливи условия на шофиране може да бъде видяна и усетена в новия продукт, по-конкретно в концепцията Season Sense. Тази нова концепция е създадена специално за всесезонна употреба, за да подсигури, че шофирането е безопасно в дъждовни дни и на кишави улици, но също така е леко и прецизно на суха настилка по време на летните жеги.

Концепцията Season Sense комбинира множество иновативни технически характеристики в мрежата от ламели, шарката на проектора и каучуковата смес. Мултифункционалната всесезонна мрежа от ламели и модернизираната насочена шарка на протектора с твърд дизайн на блока, са разработени, за да осигурят перфектно всесезонно представяне и да гарантират отлична безопасност както на сняг, така и на суха настилка. Максималното сцепление на мокро и сухо се постига чрез новите всесезонни канали, които отвеждат водата и кишата навън, а новата каучукова смес с високо съдържание на силициев диоксид се грижи за отличната издръжливост, сцеплението на мокро и ниското съпротивление при търкаляне.

Стабилно управление и отличен експлоатационен живот

Nokian Seasonproof предлага изключителна стабилност и сцепление на сухи пътища дори при висока скорост. Поддържането от многостепенния блок подобрява високоскоростната работа. За шофьорите това означава превъзходна стабилност и бърз отговор на автомобила при резки маневри.

Новият протектор предлага и подобрено лятно представяне. Подобренията могат да бъдат усетени при спиране на мокра и суха настилка, тъй като централната зона, със специални блокове на протекторите и ламели, са специално проектирани, за да спомагат за максимално добро представяне при променливи условия. Мрежата от ламели, предназначени за мокра и суха настилка, предоставя по-кратък спирачен път и безопасност, чрез усъвършенстван контрол на теглителната сила. Устойчивостта на износване при новата Nokian Seasonproof е повече от 25% по-високa, отколкото при предишния модел. Това е сериозен скок в посока на издръжливост, който на практика се равнява на един допълнителен сезон за шофиране със същите гуми.

Новата Nokian Seasonproof SUV – повече стабилност за SUV и кросоувър модели

Добрата стабилност при шофиране и отличното сцепление са особено ценени от шофьорите на SUV автомобили. Гумите за SUV трябва да са достатъчно здрави, за да държат високите и тежки автомобили стабилни. Раменните зони на Nokian Seasonproof SUV са специално разработени за употреба на SUV, подобрявайки стабилността чрез поддържане на блока. Гумата предоставя стабилно усещане на пътя и прецизно управление при напоените с дъжд пътища и в зимни условия.

Новите SUV гуми идват със силна и подобрена структура и оптимизирана за класа каучукова смес, както и с уникалната технология Aramid Sidewall. Стабилната конструкция на Nokian Seasonproof SUV е комбинирана със специално подсилените с арамид страници, за да подобри издръжливостта и да гарантира, че гумата ще издържи на различни удари, които могат да се случат по време на шофиране.

Снимки: Nokian Tyres

Виж още: Tesla Model 3 с приз за най-надеждна кола във Великобритания