Бъдещето на автомобилите е свързаността между превозни средства, които могат да комуникират с инфраструктура като светофари и да споделят информация за условията на движение с други водачи и местни власти. Производителят на гуми Pirelli предлага собствен подход към свързаната технология на автомобила, като стартира инициатива, която описва като първите в света интелигентни гуми, които предават данни чрез 5G връзка.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Системата Cyber ​​Tire работи, като събира данни от превозно средство, докато водачът шофира, например дали има вода на пътя, която може да причини аквапланинг. Тези данни се изпращат от превозното средство до централен сървър чрез 5G, което позволява предаване с ниска латентност. След това данните за текущите пътни условия и рисковете от тях могат да бъдат изпращани до други автомобили в близката зона, също чрез 5G.

Гумите Pirelli влизат в игра, тъй като са единствената част на автомобила, която е в пряк контакт с пътя. Това означава, че сензорите в кибер​гумата могат да събират информация за пътните настилки, а в бъдеще те също ще могат да откриват фактори като изминатото разстояние на гумите и динамичното натоварване.

Pirelli представи свързаната гума на събитието "5G Path of Vehicle to-Everything комуникация" в Торино, Италия, тази седмица, заедно с партньорските производители Ericsson, Audi, Tim, Italdesign и KTH. Компанията все още не е обявила кога гумите ще бъдат налични, но заяви, че новата технология трябва да подобри както безопасността на пътя, така и производителността на автомобила.

Виж още: 6 страхотни предложения на вече Black Friday цени

Тагове: