Феновете на SUV със сигурност са попадали на колаборацията между Rivian и Pirelli. Явно целият процес е бил много вдъхновяващ, защото от италианския производител на гуми обявиха, че ще започнат да произвеждат гуми и за всички останали електрически возила.

Изявлението им изглежда доста щедро, но в него има няколко уловки.

Първата е, че това би довело до известни главоболия за собствениците на Rivian. Гумите, произведени за техните возила, са вдъхновени от популярните модели на Pirelli: Scorpion Verde, Scorpion Zero и Scorpion All Terrain. Едно от нещата, което отличава Rivian гумите от стандартните, е принтираният отстрани надпис RIV. Другото е специфичният им размер - оказва се, че към настоящия момент Pirelli са единственият производител на гуми, който отговаря на изискванията на американския автомобилен производител.

За да изпълни обещанието си да произвежда гуми и за други EV, Pirelli премахват надписа RIV и залагат на стандартните размери - и така се ражда серията Elect. На практика тя стопява всичко ексклузивно, което уж беше преимущество единствено за собствениците Rivian.

Втората уловка е, че всъщност гумите, предназначени за електрическите возила, не се отличават чак толкова от стандартните гуми. Разработките на подобен тип продукт са по-скоро в посока приоритизиране на ниските стойности на съпротивление на въртене, шума и статичното сцепление, които да допълват естествените характеристики на електрическите превозни средства. Всъщност разликата в съпротивлението на въртенето при лошата и при добрата гума е едва 8%. Според специалистите обаче те са от значение.

Всъщност нищо не ви пречи да използвате такива гуми и на стандартните возила, ако предпочитате да сте по-тихи на пътя.

Снимки: Pirelli

Виж още: Шум на пари - няколко любопитни факта за лотарийните игри на Спорт тото