Или след година? По същество млада компания, зародила се от университета в Кеймбридж, твърди, че е разработила нова технология за батерии, която може да зареди електрическа кола само за 6 минути. Подобно нещо не чуваме за първи път, но разликата тук е, че те са уверени, че могат да направят новата батерия комерсиално достъпна още следващата година.

Компанията на име Echion Technologies е основана от млад французин по време на следването му като докторант по нанотехнологии в Кеймбридж. Той твърди, че е създал нова субстанция, която заменя графита в литиево-йонните батерии и подобрява значително времето за зареждане. В резултат вместо за сегашните 45 минути батерията ще се зарежда само за 6. Това включва и батерии на е-коли, което ще направи тяхното зареждане почти толкова лесно, колкото и стандартното наливане на бензин.

Компанията вече има одобрен прототип и си е осигурила финансиране от двама частни инвеститори. Сега се работи по начин за скалиране на производството, който да позволи лесното произвеждане на 1000 тона от новия материал. Ако всичко върви по план, още в началото на 2020 г. ще се пристъпи към комерсиализация.

По традиция твърденията за иновативните технологии за зареждане са много привлекателни и обикновено обещават нов материал, който ще донесе значително подобрение в капацитета на батерията и времето за нейното зареждане. Много рядко обаче виждаме резултати в комерсиален продукт. Echion изглежда фокусирана именно върху това, което е окуражаващо, но докато не получи повече информация за материала, е по-добре да останем предпазливи.      

Виж още: Новият суперкомпютър на NASA ще ни прати на Луната икономично и екологично