Nokia Bell Labs, филиал на финландската компания Nokia, обяви, че разработва нов дизайн за батериите на смартфоните, който ще „увеличи 2.5 пъти живота на батерията в сравнение с всичко, което предлага смартфон индустрията в момента“. Най-важното е, че новият дизайн не предполага увеличаване на теглото на телефона, което значи, че това няма да са просто по-големи батерии. Освен това би трябвало да могат да усвояват по-добре с енергията от възобновяеми източници - слънчева, вятърна и т.н., - които обикновено са колебливи в количеството енергия, което осигуряват през целия ден.

Пол Кинг, част от техническия персонал в Nokia Bell Labs, споделя: „Чрез съхранението на повече енергия в по-малко пространство тази технология ще има сериозно влияние върху 5G и целия мрежов свят“. Технологията е разработена съвместно с AMBER, изследователски център в Ирландия.

Въпреки че Nokia вече не произвежда сама телефоните си, предоставяйки лиценза и възлагайки задачата на HMD Global, със сигурност очаквайте да патентова тази технология под своето име.

Вижте още: Nokia X71: още една 48 МР камера и впечатляващо съотношение дисплей-панел

Тагове: