Porsche записа нов рекорд в Книгата на Гинес, като неговата електрическа кола Taycan успя да развие скорост от над 100 км/ч в сграда. Един по-малко известен факт за е-колите е, че може да ги карате на закрито без нуждата от проветряване, за разлика от кола с ДВГ, което е потенциално смъртоносно. На пръв поглед може да ви се струва, че това не предлага особени предимства, но страните с много е-коли започват да откриват такива.

Да вземем например Норвегия, която е страната с най-много е-коли на глава от населението. Наскоро тя успя да спести 30 милиона долара, като построи нов тунел без вече ненужни шахти за вентилация.

Сега Porsche пък демонстрира, че мощни е-коли могат да се движат без проблем на закрито, и то с висока скорост. Шофиран от Лех Кийн, Porsche Taycan Turbo S успя да счупи досегашния рекорд с над 20 км/ч в изложбена зала в Ню Орлиънс. Колата е успяла да постигне максимална скорост от 165,1 км/ч буквално летейки по лъскавия циментов под на сградата.

Taycan бързо се превръща в един от най-продавaните модели на Porsche – нещо, което се очаква да продължи, след като компанията наскоро пусна нова версия на колата в САЩ за под 80 000 долара.

Снимка: Porsche

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот