Lexus анонсира първата си серийна е-кола, която се нарича UX 300e и представлява електрифициран вариант на кросоувъра UX. Под познатия екстериор обаче се крият сериозни промени. Lexus е заменил бензиновия двигател с 54.3 kWh батерия и преден мотор с мощност 201 конски сили. Батерията може и да не е голяма, но Lexus твърди, че тя е достатъчна за пробег от 350 км, което е нормална стойност, имайки предвид капацитета за батерия.

Този декември HiComm раздава подаръци цял месец

Все още нямам пълна информация за всички параметри на модела. Гумите са аеродинамични и цялостният редизайн на шасито е леко променен, но това са визуални промени. Можем да очакваме още по-добро окачване срещу неравния терен, както и изкуствен шум от двигател за разпознаване.

Основният проблем пред колата засега е нейната наличност. Lexus възнамерява да пусне UX 300e най-напред в Китай през 2020 г., а в Европа трябва да я видим чак през 2021 г. Компанията не споменава нищо за американска премиера и макар да е въпрос само на време пред е-кола на Lexus да достигне САЩ, не можем да сме сигурни, че UX 300e ще бъде този модел.

Виж още: Новата Tesla Model 3 е най-икономичната е-кола, създавана някога