Tesla потвърди, че е успяла да сглоби 206 421 автомобила и да достави 201 250 електрически автомобила през второто тримесечие на 2021 г. - нов рекорд за производителя на електрически коли.

Очакванията за Tesla през това тримесечие бяха разнопосочни, тъй като беше известно, че компанията е изправена пред някои важни предизвикателства във веригата на доставки през Q2.

Закъсненията при пускането на новия Model S на пазара създадоха изоставане в края на тримесечието, а на всичкото отгоре над 10 000 превозни средства бяха забавени през май, което също забави много доставки, докато Tesla не успя да внедри новата си компютърна система за наблюдение.

Резултатът беше пускането на тези бройки през юни и особено в самия край на тримесечието, което потенциално направи много важна разлика в общите резултати от доставките за тримесечието.

Напоследък Теslа чупи нови рекорди за доставка на всяко тримесечие, след като 185 000 превозни средства бяха рекордните през последното тримесечие, но някои анализатори прогнозираха, че тези проблеми могат да доведат до това, че Tesla ще достави по-малко превозни средства през второто тримесечие.

Консенсусът на Уолстрийт обаче беше по-оптимистичен 200 000 автомобила, доставени през Q2.

Автомобилният производител призна за „глобалните вериги за доставки и логистичните предизвикателства“ в краткото си съобщение за пресата за резултатите:

„През второто тримесечие произведохме и доставихме над 200 000 автомобила. Нашите екипи са свършили изключителна работа, справяйки се с глобалните вериги за доставки и логистичните предизвикателства.“

За първи път Tesla постига над 200 000 доставки на превозни средства за едно тримесечие и леко надвишава очакванията на анализаторите.

За отбелязване е, че Tesla успя да достави 1890 нови автомобила Model S през тримесечието. Това са единици от актуализираната версия на електрическия седан, разкрита през януари.

Снимка: Tesla

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера