Rolls-Royce заявиха категоричното си решение да се присъединят към пазара на електромобилите чрез представянето на прототипа на първия им електрически автомобил, който ще носи името Spectre. С това автомобилният производител потвърди, че ще премине към изцяло електрически модели до 2030 г.

Любопитно е, че през 1900 г. Чарлз Ролс създава ранен електрически автомобил, който тогава се конкурира с превозните средства, задвижвани от бензин. Тогава той казва: "Електрическият автомобил е напълно безшумен и чист. Няма миризма или вибрации и те (електрическите автомобили - бел. ред.) трябва да станат много полезни, когато могат да бъдат създадени фиксирани зарядни станции. Но засега не очаквам, че те ще бъдат разпространени - поне за много години напред".

Явно Чарлз Ролс се е оказал прав, защото отне повече от век, преди електрическите автомобили да поемат властта. Но моментът, в който компанията, основана от Ролс, трябва да влезе в "играта", е вече тук. 

Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Motor Cars Торстен Мюлер обяви първия електрически автомобил на марката:

"Днес, 117 години по-късно, с гордост съобщавам, че Rolls-Royce ще започне програмата за тестване на пътя за изключителен нов продукт, който ще издигне световната революция за изцяло електрически автомобили и ще създаде първия - и най-добрия - свръхлуксозен продукт от своя тип. Това не е прототип. Това е истински продукт, който ще бъде тестван на видно място и нашите клиенти ще получат първите доставки на автомобила през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Въпреки очевидното противоречие по отношение дали Spectre все пак е протоип или не е, Rolls-Royce не разкри никакви подробности за превозното средство, освен името и датата на пускане.

В крайна сметка автомобилният производител сподели и някои изображения на силно замаскиран прототип, който според него ще изглежда като серийната версия.

Заедно с първия си електрически автомобил Rolls-Royce също потвърди, че марката ще бъде изцяло електрическа до края на десетилетието:

"С този нов продукт установихме своите планове и за пълната електрификация на цялото ни продуктово портфолио до 2030 г. Дотогава Rolls-Royce вече няма да се занимава с производство или продажба на продукти с двигатели с вътрешно горене".

Така че можете да очаквате марката да представи още електрически превозни средства в близко бъдеще.

Снимка: Rolls-Royce

Виж още: Ferrari ще черпят вдъхновение от емблематичния бивш дизайнер на Apple Джони Айв