Врътнаха кранчето на новостроящата се гигафабрика на Tesla в Берлин, защото оглавяваната от милиардера Илон Мъск компания не си е платила сметката за вода. Според местни медии ВиК компанията е изпратила на Tesla няколко предупреждения, но американците не са реагирали и това е предизвикало спирането. Немците са категорични, че Tesla няма да бъде третирана по различен начин.

В резултат строителните работи временно спряха.

Едва след това Tesla най-сетне подписа договор за водоснабдяване на проекта в Грюнхайде край Берлин. Когато беше анонсиран първоначално, той предизвика загриженост на местно ниво именно заради огромните количества вода, които ще отидат за строежа. Тогава Tesla обеща да не консумира повече от 1.4 милиона кубични метра вода на година.

Предварителната работа иначе напредва доста бързо и няколко големи сгради вече се оформят. Tesla планира да започне производство в новия завод през юли 2021 г. и ако иска да спази този амбициозен срок, компанията трябва да работи максимално експедитивно. Стартът на продукцията във фабриката се свързва и с дебюта на Tesla Model Y в Европа.

Компанията възнамерява да произвежда в Берлин своята нова батерия, която да захранва европейската версия на модела.  

Снимка: @flybrandenburg

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута

 

Тагове: