Новият Tesla Model S Plaid постигна световен рекорд на пробег от четвърт миля, след като измина разстоянието за 9.2 секунди. Това съобщи известният тв водещ и запален автомобилен фен Джей Лено, който беше на пистата по време на рекордния опит.

След няколко месеца забавяне Teslа най-накрая ще започне доставките на новия и подобрен Model S, към който принадлежи и версията с висока мощност Plaid. Компанията обяви за нея доста впечатляващи параметри, сред които пробег от 600 км, максимална скорост над 350 км/ч и ускорение от 0 до 100 за 0.99 секунди.

За да покаже мощностите на новия модел, Tesla изкара няколко прототипа по писти в Калифорния и първият рекорд вече е факт.

Според Джей Лено рекордът е поставен на пистата Famoso Raceway в Бейкърсфийлд. Пробегът е отнел точно 9.247 секунди при средна скорост над 200 км/ч. Не са много колите серийно производство, които могат да изминат четвърт миля за под 10 секунди, особено когато са седани с четири врати.

Преди дни още една е-кола постави световен рекорд на четвърт миля с време от 8.6 секунди – Remac Nevera, която обаче е суперкола с цена над 2 милиона долара и само две врати.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

 

 

 

Тагове: