Tesla премахна възможността си за плащане с биткойн в онлайн конфигуратора за своите електрически превозни средства за една нощ. Не е ясно дали е постоянен или временен ход. Илон Мъск потвърди, че промяната се дължи на опасения относно използването на изкопаеми горива при добива на биткойни.

През последните няколко месеца компанията се задълбочи в света на криптовалутите. По-рано тази година Tesla инвестира 1.5 милиарда долара в биткойн и започна да приема криптовалутата като плащане за нови превозни средства. Съвсем наскоро Илон Мъск дори говори за потенциала на Tesla да започне да приема Dogecoin като плащане за своите превозни средства.

Той пусна анкета в своя Twitter профил за приемането на криптовалута и милиони хора гласуваха за това Tesla да се ангажира с ракетата до Луната, построена с Dogecoin.

Само няколко дни след анкетата Tesla очевидно вече е премахнала опцията за плащане на биткойн в своя онлайн конфигуратор. Няколко души отбелязаха промяната в социалните медии. Опцията за плащане с биткойн е изчезнала и сега са налични само плащания с кредитни карти и Apple Pay.

Към този момент не е ясно дали това е постоянна или временна промяна на онлайн конфигуратора. Tesla вече няма отдел за връзки с пресата, който да бъде запитан за подобни промени.

Когато Tesla за първи път започна да приема биткойни, стана ясно, че закупуването на кола с биткойн не е много ефективно. Също така няколко природозащитници, които са фенове на мисията на Tesla да ускори световния преход към възобновяема енергия, бяха недоволни от подкрепата на компанията за биткойни, за които е известно, че консумират много енергия при добива им.

По време на последната среща с инвеститори на Tesla техническият директор Зак Къркхорн отбеляза, че Tesla планира да продължи да използва биткойни и дори да запази биткойните, които получава като плащане, вместо да ги обменя за щатски долари или други валути.

Снимка: Tesla

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

Още от Tech