Днес Toyota обяви, че спира производството на дизелови автомобили за Европа. От компанията съобщават, че през 2018 г. ще се наложи постепенно да премахне дизеловите автомобили, като започва с компактния хечбек Auris. Единствените версии на автомобила, които ще излизат от поточните линии, ще бъдат оборудвани с 1.2-литров бензинов двигател с 4 цилиндъра или 1.8- и 2.0-литровите хибриди. Автомобилите, които ще продължат да бъдат предлагани с дизелово гориво, ще са по-големите модели Hilux, Land Cruiser SUV и Proace вановете.

От Toyota съобщават, че е търсенето на хибридни автомобили е нараснало и това е довело да спирането от производство на дизелови такива. Статистиката посочва, че около 41% от продадените коли от марката в Европа са хибриди, докато дизеловите представляват едва 10% от търсенето. Става ясно, че през годините търсенето на хибридни автомобили е нараснало с 38%.

С този ход от Toyota предприемат “защитна маневра”, с която да избегнат евентуалните проблеми с производството на автомобили, които никой не иска да купи заради затягане на регулациите или изисквания за вредните емисии.

Тъй като през последните години в Европа се заформиха скандали покрай вредните емисии и случая с “маскираните” данни от VW, част от градовете в Германия имат правото да забранят използването на дизелови превозни средства на територията на съответното населено място.

Някои от компаниите твърдят, че “дизелът ще се завърне”, но това надали е възможно. От година на година мерките се затягат и актуалните изисквания са автомобилите да не превишават въглеродни емисии от 95 грама на километър.

Дали наблюдаваме началото на “нова ера” в автомобилостроенето, предстои да разберем.

Тагове: