Може и вече да сте забравили, но Cybertruck беше обявена през 2019 г., като тогава Илон Мъск заяви, че очаква производството да започне в края на 2021 г. Но изтекли документи на Tesla, проучени от Wired, показват, че през януари 2022 г. компанията все още се е борила с работата на основните елементи на предпроизводствената "алфа" версия на камиона, включително спирачките, уплътняването на каросерията и окачването. 
Документите произхождат от същото изтичане на информация, за което съобщи германският вестник Handelsblatt. Според тях разработването на модела далеч не е било гладко. Прототипната версия на камиона, тествана през януари 2022 г., е имала проблеми със спирането например, характеризиращи се с "прекомерен ход на педала и непостоянно спиране", "прекомерна стъпка по време на спиране с триене" и проблеми със спирането при завиване. 
Друго предизвикателство изглежда е било уплътняването на автомобила, което е важен елемент за предпазване на кабината от атмосферни влияния и шум. "Има редица области, за които нямаме ясен път за уплътняване", се казва в документите. Прототипът на автомобила е имал проблеми и с окачването си, като в доклада се отбелязва "значително разминаване с целите" в някои области на работата според Wired. 


Фактът, че разработката е била предизвикателство, няма да е изненада за всички, които са следили развитието на сагата. Камионът има невероятно поляризиращ дизайн, който доведе до интензивно проучване на обикновено прости елементи като чистачките на предното стъкло. Ъгловатата му каросерия също така е изработена от неръждаема стомана, която, както отбелязва New York Times, е по-скъпа и по-тежка от стоманата, която обикновено се използва при производителите на автомобили, и е "скъпа и трудна за оформяне и заваряване". 
Смята се, че над един милион клиенти са внесли депозит от 100 долара, за да резервират камиона след скандалното му представяне през 2019 г., по време на което Мъск разби два от прозорците му с метални топки при неуспешна демонстрация на неговата издръжливост. Въпреки че е малко вероятно да стане най-продаваният автомобил на Tesla, евентуалното пускане на Cybertruck ще се разглежда като символична победа за компанията, която не е доставяла нов потребителски модел от Model Y през 2020 г. насам. 
Въпреки това Tesla - най-ценният производител на автомобили в света - разполага с финансовите ресурси, за да се справи с тези трудности. Илон Мъск е насрочил събитието за стартирането на доставките на Cybertruck за третото тримесечие на тази година, а масовото производство се очаква през 2024 г. Electrek съобщава, че компанията си поставя за цел производството на 375 000 бройки годишно. За контекст - Tesla планира общо 1.8 милиона доставки през 2023 г.

Снимки: Tesla

Виж още: Прототип на Tesla Cybertruck затъна в полето