Джипът Audi E-Tron, който е първата изцяло електрическа кола на компанията, получи най-високото отличие на американския Застрахователен институт за пътна безопасност. Той става първата електрическа кола, спечелила това отличие, изпреварвайки други модели като Tesla Model S и Chevy Bolt, които се доближиха до него, но не успяха да го задминат. За да илюстрира възможностите на колата, агенцията пусна ново видео, показващо как Audi E-Tron се разбива при контролирани тестове.

Моделът получи оценка „добър“ във всички категории за катастрофи на института, което е най-високата степен в скалата. Освен това организацията установява, че автоматичната спирачна система на Audi E-Tron е най-надеждната за избягване на катастрофи в теста за движение с 40 км/ч.Тя позволява на колата да убие цялата скорост преди удара.

Добри оценки от важна организация като тази са много ценни за нов модел като Audi E-Tron. Това е един от първите сериозни е-модели в луксозния клас, които са способни на голям пробег. Базовата цена на модела е около 75 000 долара, а пробегът с едно зареждане достига 33 км.

Що се отнася до конкуренцията, електрическият SUV EQS на Mercedes ще излезе от заводите това лято, а първата електрическа кола на Porsche – Taycan – ще бъде официално анонсирана до няколко седмици.

Виж още: Драматични промени за таксиджиите в Русия