Tesla се бори не само с трайно забавяне на продажбите, но и с пълен PR кошмар на фона на обвиненията в антисемитизъм срещу Илон Мъск. На този бурен фон би било логично Tesla да спести всяка възможна стотинка и първоначално да реши да достави Cybertruck на своите служители, за да избегне значителен финансов удар през текущото тримесечие.

Tesla трябва да започне да доставя своя дълго отлаган Cybertruck по-късно този месец. Преди тази фундаментална разработка компанията прекара доста време в смекчаване на очакванията, като самият Илон Мъск отбеляза по време на разговора за приходите за третото тримесечие, че серийното производство на електрическия пикап вероятно ще се осъществи едва през 2025 г.

Въпреки това се очаква първоначалните доставки на Cybertruck да бъдат направени за самите служители на Tesla. Според анализ на Трой Теслик веднага щом Tesla извърши първата си доставка на Cybertruck на редовен клиент, тя ще трябва да признае 400 млн. долара допълнителни разходи за продадени стоки (COGS), което съответства на въздействие върху печалбата на акция от около -0.11 долара. Естествено, като се имат предвид множеството насрещни ветрове, пред които е изправен гигантът в областта на електромобилите през текущото тримесечие, той вероятно ще се опита да избегне това признаване на разходи, като извърши първоначалните доставки на собствените си служители.

Междувременно Tesla призна, че в момента се намира между "две големи вълни на растеж". Компанията редовно се ориентира, че годишното ѝ производство ще нараства с 50% в обозримо бъдеще. В момента обаче Уолстрийт очаква гигантът в областта на електромобилите да увеличи производството си с 37% през 2023 г. и с 22% през 2024 г.

Освен това Tesla току-що уреди съдебно дело, свързано с FSD, което отваря цяла нова кутия с червеи за гиганта в областта на електромобилите, особено в Обединеното кралство. Това е още по-обезпокоително, като се има предвид, че неотдавнашно проучване класира усилията на Tesla, свързани с автономното шофиране, на последно място.

И накрая, изглежда, че Илон Мъск е отворил още един фронт за Tesla, като е отговорил утвърдително на публикация в X, която обвинява еврейските общности, че прокарват "диалектическа омраза" срещу белите.

В по-положителен план изглежда, че проблемите с търсенето на Tesla в Китай намаляват, като се имат предвид подновените очаквания за увеличение на цените още през следващата седмица.

Снимка: Tesla

Виж още: Ако продадете Cybertruck за бърза печалба, Tesla може да ви съди