Термометрите не изглежда, че имат нужда да бъдат преоткривани. Просто поставяме един под езика си, чакаме малко, и всичко, което трябва да знаем ще е точно пред нас. Но има много повече неща, които температурата може да ни каже, ако й обърнем по голямо внимание. "Обикновено температурата на тялото, не е много интересна," казва Джон Роджърс, изследовател от университета на Илинойс, пред The Verge . "Оказва се, че измерването на температурата на кожата, да кажем, до една десета от градуса, казва нещо много значимо за физиологичното ни състояние и здраве."

 

Роджърс работи по серия от супер-тънка, гъвкава електроника, която стават за носене, но също така и е напълно незабележима, за да я носите върху себе си. Тя е толкова тънка, че спокойно можем да я причислим към електронните татуировки. Последното устройството на изследователския му екип съдържа свръхчувствителен термометър, който може да свърши работата на инфрачервена топлинна камера за четвърт милион долара.. Но не само това, казва Роджърс, той може да направи татуировката още по-добре, защото тя може да измерва температурата в продължение на дълъг период от време.

 

За някои хора, които не могат да контролират правилно температурата на тялото си, това устройство позволява да знаете с точност какво се случва, за да можете да кажете на лекарите какво точно ви става. Устройството може да наблюдава топлинните потоци на кръвта във вените, или да види как кръвоносните съдове се свиват, и едва доловимо променят температурата около тях. "Това може да покаже важни неща за здравето на сърдечносъдовата ни система", казва Роджърс.

сЕлектронното му изобретение прилича на малък позлатен баркод с вени, който се нанася върху кожата с помощта на водо-разтворимо лепило. Създадени са две различни версии, които работят по различни начини, но и двете могат точно да определят температурата на няколко точки през кожата.

 

Изминаха няколко години, за да изградят сензорите, но по-голямата част от работата по устройството вече е извършена с предишни или паралелни изследователски усилия. Следващата стъпка е, да ги направим наистина безжични – сегашната версия все още изисква външно захранване - но сега Роджърс и колегите му до голяма степен могат да се съсредоточат върху вграждането на нови сензори и прилагането им към нови ситуации.

В този случай, изследователската група на Роджърс трябва да се свърже с Националния здравен институт в САЩ - "първична медицинска агенция за научни изследвания. Той каза, че е търсил по-добър начин за измерване на температурата на кожата.

 

"Започнахме върху кожата, но едно и също устройство може да се прилага навсякъде по тялото.“

 

Прилагането на този нов термометър върху кожата може да бъде само началото! "Има много други места по тялото, на които може би ще искате да направите този тип измервания," казва Роджърс. Екипът му дори експериментира за това, как устройството може да се прилага към вътрешните органи! Показателят за температурата е само началото, а за напред могат да се добавят и допълнителни датчици, които да докладват за още от функциите на тялото.

"Кожата бе отправната точка."

 

А дали бимоетричня сензор на iPhone 5S може да бъде излъган?