Оптогенетиката представлява биологичен метод, който включва използването на светлина, за да се контролират клетки в жива тъкан, обикновено неврони. Сега за първи път техниката ще бъде приложена върху хора, за да се помогне на слепи по рождение да видят света за първи път.

Техниката е разработена от екип, воден от Жуо-Хуа Пан от Университета Уейн Стейт в Детройт. Тестовете ще бъдат проведени от компания, наречена RestroSense. В окото на пациент ще се инжектира вирус, който ще съдържа чувствителна към светлина ДНК на водорасли. Досега единствените успешни опити за възстановяване на зрението при хора идват при използване на Argus II импланта.

Учените се надяват да генерират най-малко 100 000 светлочувствителни клетки, които трябва да осигурят прилично ниво на видимост. В действителност обаче те нямат представа колко добре ще виждат пациентите.

Техниката има и някои ограничения. Клетките на водораслите са чувствителни само към синия цвят, така че се очаква, че пациентите ще виждат само в черно и бяло. В допълнение клетките на водораслите са с ограничена чувствителност към светлина в сравнение със здравите клетки на ретината, затова изследователите смятат, че пациентите ще виждат добре само при ярка слънчева светлина. Но ако техниката проработи, учените биха могли да преодолеят проблема с яркостта чрез предоставяне на специални очила за пациентите.

Клиничните тестове с хора ще започнат в началото на 2016 година.

 

Прочетете и това: Американски учени отгледаха човешки минимозък