Скоростта на интернет достъпа в развитите страни става все по-висока, но в същото време на много места по света бързата връзка е невъзможна, независимо дали става въпрос за труднодостъпни райони или страни от Третия свят, където липсва базова информационна инфраструктура. Компанията ViaSat обаче има идея как може да промени това.

В партньорство с авиационния гигант Boeing, ViaSat ще създаде общо три нови сателита, наречени ViaSat-3. Всеки един тях има мрежов капацитет от 1 Tbps, което е повече, отколкото съществуващите в момента 400 комерсиални сателита могат да предложат едновременно. Това означава, че потребителите на земята могат да очакват скорости от около 100 Mbps.

Работата по първите два сателита вече е започнала, като целта е те да обслужват отдалечени райони в Африка и Близкия изток, докато третият трябва да покрива Азия. ViaSat и Boeing планират да изстрелят сателитите през 2019 г. Освен да предложат високоскоростен наземен достъп те ще могат да помогнат за бърза Wi-Fi връзка в самолетите. Междувременно пък ViaSat-2 трябва да бъде изстрелян още тази година от ракетата Falcon 9 на SpaceX.

Виж още: SpaceX ще опита ново кацане на вода на 24 февруари