Дълбоката мозъчна стимулация е подходяща терапия за заболявания като Паркинсон, обсесивно-компулсивни разстройства, епилепсия и дори депресия. Но има една уловка – тя включва операция, с която в мозъка се поставят електроди в доста инвазивна и рискова процедура. Сега учени са открили нов метод за успешно прилагане на дълбоката мозъчна стимулация само чрез поставянето на електроди върху скалпа, без нужда от операция.

До момента неинвазивния тип стимулация на мозъка с електроди, позната още като транскраниална магнитна стимулация се прилагаше цялостно върху мозъка. Невъзможността да се насочи към само един участък от него я правеше силно неефективна. Разработения от учени в Мазачузетския университет нов метод се състои в нещо, наречено времева намеса. Използват се само два електрода, всеки от които доставя високочестотна електрическа пулсация (поток) в конкретна зона на мозъка. Всеки електрически потокпреминава прекалено бързо, за да засегне общите части на органа и няма влияние върху тях, а само върху мястото, към където се цели.

Към момента процеса е тестван само върху мишки, които с него са накарани да движат краката си, ушите си и мустаците си чрез стимулиране на конкретни зони на мозъците им. Учените твърдят, че потенциалните ползи от подобна терапия могат да направят последиците от някои от най-страшните неврологични заболявания обратими.