Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (позната още като FDA) за пръв път одобри използването на дигитално хапче. То ще може да проследява дали пациентите са взели необходимите им лекарства при дългосрочно лечение и ще предава още данни за тяхното здраве след поглъщане. Казано иначе, ще се превърне в нещо като шпионин „отвътре“, който ще събира информация за състоянието на пациента и ще я предава към лекаря или семейството на болния.

Хапчето се казва Abilify MyCite и съдържа миниатюрен сензор, не по-голям от зрънце пясък, направено от силикон, мед и магнезий, и вкарано в таблетка Abilify, лекарство за психични разстройства като шизофрения, биполярно разстройство и антидепресанти. Сензорът се активира, когато влезе в контакт със стомашната киселина, и започва да предава сигнал към високотехнологична лепенка, разположена отстрани на тялото на пациента. Тя от своя страна се свързва с приложение с Bluetooth, което позволява информацията да бъде разчетена. Така винаги може да се проследи дали хапчето е взето, каква доза и още доста неща, свързани със здравословното състояние на хора с ментални разстройства, които понякога не могат да се грижат за себе си.

Има притеснения относно нарушаването на личното пространство на пациентите, а също и за потенциала на този вид технология да бъде използвана за немедицински цели, които не са и законни. От друга страна обаче при рискови групи пациенти, които често пъти пропускат да вземат лекарствата си (като тези, страдащи от шизофрения), подобно хапче би разрешило този проблем. Технологията, разбира се, е много млада и опасенията на някои от специалистите са свързани с това, че може да доведе до недоверие у хората спрямо използването на данните им впоследствие.

Тагове: