Компанията, развила първата генна терапия в Запада, ще преустанови своето пионерско лечение от пазара поради липса на търсене.

Лекарството Glybera е най-скъпият медикамент, предписван в историята. Еднократно инжектиране струва 1 милион долара. Лекарството съдържа вируси, които носят копия на ген, предназначен да коригира липсата на липопротеин липаза, рядко метаболитно заболяване.

Одобрението на Glybera от европейските регулатори на лекарства през 2012 г. отбеляза важна стъпка в областта на генната терапия след редица неуспехи и проблеми с безопасността. Но ниското търсене на терапията и въпросите за нейната ефективност се оказаха пречка пред производителя на Glybera, UniQure, със седалище в Амстердам и Лексингтън, Масачузетс.

"Проблемът не е, че цената е 1 милион долара, а това, че лекарството се появи на пазара без много доказателства, че наистина си заслужава да бъде платена тази цена", казва Кейси Куин, икономист в здравния сектор на Центъра за биомедицинска иновация на Масачузетския институт по технология.

"Употребата на лекарството е изключително ограничена и не предвиждаме търсенето да се увеличи съществено през следващите години", заяви изпълнителният директор на UniQure, Матю Капуста, в изявление на компанията.

Куин е на мнение, че провалът на Glybera няма да повлияе на развитието на други генни терапии, но на дневен ред идва въпросът, как трябва да се оценяват такива лечения в бъдеще.