В едва втори по рода си подобен експеримент китайски учени успешно модифицираха генетично човешки ембрион. През миналата година отново китайски специалисти редактираха ембрион на човек, за да премахнат гени, отговорни за опасно заболяване на кръвта.

Сега специалисти от Медицинския университет в Гуанджоу пък успяха да добавят мутация към ембриона в опит да го направят резистивен към вируса на ХИВ. И в двата случая експериментите са само частично успешни и за тях са използвани човешки ембриони, които по принцип нямат капацитета да се развият по-нататък.

За целта учените са събрали 213 оплодени яйца от 87 пациентки в клиника по оплождане. Яйцата не са били подходящи за ин витро, тъй като имат допълнителни хромозоми и поради това са дарени за научни цели. Използвайки същия инструмент за генетична модификация CRISPR, учените успяват да вкарат естествена мутация в ембриона, която модифицира ген на имунната система, правещ носещия го организъм неподатлив на ХИВ.

От общо 26 ембриона успешно са били модифицирани четири, като в някои от тях са се развили и непредвидени мутации като страничен ефект.

Виж още: Нуждаем се от модифицирани гени, ако искаме да оцелеем в Космоса