Знаете ли, че само в България 70 000 души напускат този свят поради сърдечносъдови проблеми? А знаете ли, че над 900 000 са установено болни от сърдечносъдово заболяване? Започвам с тази леко мрачна статистика не за да ви създам тревожност, а за да ви дам контекст за значимостта на устройството Check Point Cardio, което на специално събитие беше представено за публиката в партньорство с Виваком. Събитието се проведе на снимачната площадка на „Откраднат живот“, където специалисти на място, както и в скайп връзка, споделиха важността на Check Point Cardio за кардио пациенти. Системата наблюдава дистанционно и в реално време пациенти със сърдечносъдови заболявания, помага на лекарите да са постоянно в течение на тяхното състояние и спомага неимоверно за превенцията и диагностиката на тези заболявания отрано.

Check Point Cardio е достъпнa както за общопрактикуващите лекари в България, така и за частни лица, които искат да бъдат наблюдавани през устройството, за да са наясно с текущото си състояние, дори да се чувстват напълно здрави. Системата дава 24-часов мониторинг на сърцето и го предава към електронно досие, където всичко се записва и следи в реално време. Данните се предават през GSM мрежата на Виваком и отиват в специално създаден от Check Point Cardio специализиран телемедицински център. Той се намира в Казанлък и в него работят лекари и кардиологични медицински сестри, които 24 часа в денонощието следят за промени и проблеми в телемониторинга на пациентите, въведени в системата и с включени в момента устройства. Самото устройство е малко и удобно за закрепяне на гърдите. Анализът на данни се извършва автоматично, а капацитетът за едновременно наблюдение в програмата е до 3000 пациенти.

Информацията, която се предава към лекаря, е за ЕКГ, пулс, дишане, кръвно налягане, местоположение на пациента и данните могат да послужат както за профилактика, така и за бърза реакция при криза. Така наблюдаващите лекари могат да отреагират например с промяна на лекарството (като доза и вид), както и с бързо изпращане на спешна медицинска помощ на местоположението на пациента – при по-тежки случаи. Устройството има и SOS бутон, който праща сигнал за бързо отреагиране, ако пациентът усети, че получава криза. „Мисията ни е медицината да следва пациента, а не пациентът – болничното заведение“, каза Ивайло Дачов, който е управител и партньор в Check Point Cardio.

Виваком предлагат и четири пакетни услуги, включващи апарата и определен брой дистанционни прегледи за по-голяма достъпност. Христина Трифонова, мениджър Бизнес продажби за региона, каза, че „навлизането на иновациите в съвременното здравеопазване е част от естественото развитие на Интернет на нещата“ и че са щастливи да се включат в проекта заедно с Check Point Cardio, за да допринесат за навременната диагностика и лечение на едно от най-животозастрашаващите състояния.