Слуховата ни система е сложен механизъм, който е прекалено крехък. Той е застрашен от инфекции и загуба на слуха, а също и пробиване на тъпанчето, особено при хронични заболявания на вътрешното ухо. Обикновено решението е хирургична намеса, но сега австралийски учени са разработили по-неинвавизно решение: силиконовата протеза ClearDrum. С нея повреденото тъпанче може да се „поправи“ само с една процедура.

Към момента стандартната процедура за лечение на пробито ушно тъпанче е чрез т.нар. присаждане на тъкан, взета от самия пациент, в самата мембрана на ухото. Често пъти се налага пациентите да се връщат за повторна операция. ClearDrum идва с обещанието да промени това. Имплантът, разработван осем години, е прозрачен и според разработчиците пренася звука дори по-добре от истинското тъпанче. Материята му е съвместима с биологичен материал, т.е. клетките на човека могат да се увият около него и с времето да го прикрепят още по-добре в ухото.

Тестването на ClearDrum върху хора ще стартира през 2018 в Мелбърн. До момента проектът е получил 3 милиона щатски долара финансиране от Welcome Trust с цел устройството да стигне по-бързо до пазара.