Бързам да предупредя! В редовете, които ще прочетете по-надолу, става почти изключително дума за САЩ! Които са известни като „рая на ГМО храните“. И въпреки че уж в България и ЕС много от ГМО продуктите са забранени, те директно или индиректно все по-често намират своя път към нашата трапеза. И някой ден може би толкова ще свикнем с тях, че няма да ни правят впечатление. Ако оживеем.


Дали модифицираните лабораторно продукти от нашия живот са вредни или не, изобщо няма да коментирам – по темата е писано неведнъж. По-интересното за момента е да научим в кои масови за пазарите продукти (дори извън САЩ, заради износа) почти гарантирано се съдържат модифицирани организми. И то не толкова за да се плашим (генетичните промени би трябвало да са правени за наше добро), а за да имаме представа до каква степен намесата на хората в гените, в основните блокчета на живота е факт. Едва след това всеки може да прави заключенията за себе си – четейки, сравнявайки, коментирайки.


Мед

Сигурно е трудно да си представите, че медът може да съдържа ГМО, защото продуктът се произвежда от пчели (говорим за истински мед, а не менте!). Но за да произведат мед, пчелите трябва да получат отнякъде цветен прашец, нали? Но последният, особено в САЩ, се събира от насекомите, без да може да се контролира – от модифицирани генно или немодифицирани растения. Много често пчелите събират прашец от царевицата, която без тях би имала проблем с въздушното опрашване. И това не важи само за САЩ – по цял свят пчелите събират този компонент от най-различни растителни култури, като пчеларите днес все по-трудно могат да гарантират, че тяхната продукция не съдържа ГМО.


В същото време учените работят над… генетични модификации на самите пчели! Това според тях се прави по редица причини и макар такива трансгенни пчели днес да не се използват за продукция на мед, то това може и да се случи в много близко бъдеще.

 

Соя

Много от здравословно хранещите се днес хора се стараят да не консумират червено месо и предпочитат неговия „заместител“ – соевите продукти. Според някои данни обаче в САЩ процентът на соята, съдържаща ГМО, достига до… 93%! Модифицираната соя е устойчива на хербициди, което позволява на фермерите да ги използват смело  за унищожение на вредни плевели, като в същото време самата соя остава невредима.


Много хора си мислят, че соята е съвсем малка част от трапезата им, но в крайна сметка соевото масло, добивано от това растение, е съставен елемент на всякакви видове чипсове, пълнозърнест хляб, крекери, курабийки, пици, житни десертчета, подправки, майонеза, десертчета от мюсли. И тук не броим очевидните соеви продукти, като мляко, соев сос, тофу.


Установено е, че само около 7% от соевите зърна, добивани и обработвани в САЩ, не съдържат ГМО. Затова и вероятността, като се храните, да поглъщате модифицирана соя е доста голяма. Дори извън Щатите.

 

 

Захар

По-голяма част от количествата захар се произвежда от растения, набъкани от ГМО. Захарта се произвежда, както знаете, от захарно цвекло и захарна тръстика, а в САЩ те се отглеждат като ГМО. През 2010 година министерството на селското стопанство на САЩ престана да контролира отглеждането на захарно цвекло от сорта Roundup Ready. Това позволи на фермерите из цялата страна да преминат към тази устойчива на хербициди култура, създадена от корпорацията Monsanto. Според данни от 2012 година генно модифицираното захарно цвекло достига около 90% от целия добив на това растение в САЩ. А това значи, че всички захарни продукти, получени от него и използвани в любимите на всички сладки вкусотии, съдържат ГМО.


Трудно е да се преброят всички продукти, които използват в състава си обикновена захар. Ако в описанието към продукта обаче е добавена думичката „захар“ или набиращият популярност царевичен сироп, то в 90% от случаите това е ГМО.

 

Памук

Знаем, какво ще си помислите – да, вие не ядете памук. Разбира се, не сте длъжни да ядете памучни топченца или да си гризете ризата, но памукът има и други области на приложение. Генно модифицираният памук отново е почти повсеместно добивана култура в САЩ – над 90% от него е такъв. Той се използва при създаването на масла, които се добавят към храните вече повече от 100 години. В Щатите такова масло се използва при приготвянето на салати, като е изчислено, че 56% от дресинга на салатите съдържа това масло. Останалите 36% се използват при пърженето на хранителни продукти като картофките в заведенията за бързо хранене или картофен чипс.


Ако си мислите, че лесно можете да избегнете употребата на тези масла, то често грешите. В САЩ много хранителни продукти – крекери, соленки, чипсове, ядки, палачинки и дори някои видове козметика съдържат масло от памучно семе много по-често, отколкото други масла.

 

 

Канола (рапица)

Рапичното масло е любимо на много ресторанти, но… познайте – и то се произвежда от ГМО култури. И отново цели 90% от добива на рапица в САЩ е ГМО. Това създава проблеми на фермерите, които опитват да използват в посевите си природни, натурални семена. По време на опрашването прашецът на обикновените растения често се смесва с този на растения, съдържащи ГМО, и това дори води до куриозни, драматични случаи на осъдени фермери, които са обвинени в присвояване на патентованите ГМО продукти.


Рапицовото масло влиза в състава на множество продукти и почти винаги е изработено от ГМО рапица. Това са продукти, като фъстъчено масло, замразени картофки (бланширани картофи, палачинки и др.), шоколадов сироп, ръжен хляб, цитрусови газирани напитки, соленки, майонеза, някои зърнени храни, чипсове, крекери, мюсли, маргарин, пуканки.

Картофи

През 2014 година министерството на селското стопанство на САЩ одобри нов сорт генно модифицирани картофи за американския пазар, в който се намалява количеството на отделен акриламид при пържене. Акриламидът е химично вещество, което се образува в процеса на пържене, и според проучванията на много учени допринася за развитието на ракови заболявания. Освен това новият сорт е устойчив на механични повреди, което го прави много по-изгоден в дългосрочна перспектива. Новият картоф е предназначен за пазара на картофени полуфабрикати (бланширани картофки) и чипсове.


Интересен е фактът, че в този сорт картофи са внесени гени на други видове картофи, а не гени на различни видове организми, което е честата практика. Такъв тип генетична модификация би могла да се хареса на много хора, които предпочитат да избягват ГМО продукти, и да намали пропастта между т. нар. култури на Франкенщайн и нормалните опрашващи се растения. Разбира се, това далеч не са първите ГМО картофи, появили се на пазара.

 

Папая

В случая  с папаята генетичните модификации са помогнали да се съхрани този вид от възможно изчезване. В днешните плодове на папаята, особено ако тя е отгледана в Хавай, със сигурност е налично ГМО съдържание. През по-голямата част от ХХ век дърветата на папаята са страдали силно от вируса ВППП (вирус на пръстеновидната петниста папая) и през 1960 година производството на почти всичкото количество от този плод се налага да се получава от остров Оаху, за да се избегне болестта.


За жалост през 1992 година ВППП засяга и растенията на остров Пуна. Някъде по това време в лабораториите е създаден сорт папая, устойчив на вируса, но той не успял да се култивира навреме. Чак към края на 90-те години на миналия век започнали да се появяват насаждения с ГМО папая, преминала през щателни изследвания, и така плодът бил спасен. На ГМО цена.

 

Дрожди

Повечето хора, които не разбират от хлебарство, дори рядко се сещат за дрождите. Но дори да не ядете хляб, дрождите са необходим продукт в много други области – като например при създаването на алкохол чрез ферментация. ГМО дрожди се използват при създаването на вино в САЩ и Канада, като северноамериканският институт по вината наскоро обяви, че винените дрожди ML01 не трябва да са задължителна добавка към създаването на винени продукти.


Употребата на ГМО продукта – ML01 дрожди, не се регулира и затова те се използват масово за приготвянето на вино. Според статия в канадския вестник The Vancouver Sun, „ако сте жител на САЩ или Канада и обичате да пиете червено вино“, то вероятността вече да сте опитали ML01 е почти стопроцентова“.


Учени от университета Британска Колумбия са създали този организъм ML01, за да помогнат на хората с мигрена и хипертония. При много хора в резултат на употреба на червено вино се появява главоболие, а целта на употребата на новите дрожди е да се отстрани този ефект. Най-интересният аспект от разработката на ML01 се явява това, че за разлика от други ГМО той носи непосредствена полза за потребителя, а не за производителя, макар и тези ползи често да се пресичат.

 


Тютюн

Нека бъдем реалисти – пушенето е опасно за здравето. Всички го знаят. Въпреки това тютюнът е една от основните растителни култури, отглеждани масово в САЩ, и около 90% от него днес е, разбира се, генно модифициран.


Тютюнът страда сериозно от няколко много опасни вредителя. Затова в продължение на години учени и фермери са работили упорито над създаването на сортове, устойчиви към пестициди. Най-опасен за реколтата е тютюневият молец, който снася яйцата си вътре в растенията и унищожаването на личинките му е много трудно. За да се преборят с този и други вредители, генетиците са променили гените на тютюна, като са добавили в тях такива от други организми.

 Млечни продукти

През 2010 година учени обявиха, че са създали генно модифицирани крави, които вече произвеждат мляко, безопасно за децата. Около 2-3% от децата по света имат алергия към кравето мляко, което е основна част от детското хранене. Алергичните реакции към млякото са свързани с наличието на бета-лактоглобулин (BLG). Той липсвал в млякото на един вид безопашата новозеландска крава и благодарение на клонирането учени успяват да отгледат в други крави яйцеклетки на безопашатата крава с липсващ BLG.


Хранителни продукти, получени от такива крави, все още не са налични на пазара. Но в САЩ вече се употребяват продукти, получени от животни, обработени с помощта на генно инженерство. Като например с рекомбинантни гени за хормони на растежа на едрия рогат добитък (rBHG), който се използва в млечното животновъдство за увеличение на добива на мляко. Използването на rBHG днес е обичайна практика за цялата млечна промишленост, така че огромна част от млечните продукти имат в състава си известно количество ГМО. А това значи, че маслото, млякото, сиренето, сладоледът и всички млечни продукти по-скоро съдържат ГМО. Приятна закуска!

Тагове: