С оглед на всички пожари и изсичането на дървесина запазването на горите започва да става все по-трудна задача. За да спасим флората, е от ключово значение да сме запознати с фауната в нея. Този дрон събира останало „външно ДНК“ от клоните на дърветата и така разпознава животинските видове, минали оттам. Това спестява часове на наблюдение и ни позволява да се съсредоточим върху опазването, улеснявайки проучването.

Външно ДНК са остатъци от козина, пера, течности, изпражнения, мъртва кожа и така нататък. То може да бъде открито по клоните на дърветата, в почвата, във водата и всички други места, където пребивават животни. Доскоро този метод на изследване беше сложен и скъп за осъществяване, защото за по-трудно достижимите места се изисква допълнително оборудване. Сега швейцарски учени от ETH Zurich са намерили начин да направят процеса почти тривиален.

Дронът изглежда като модерно осветително тяло с красива дървена рамка и пластмасови предпазни панели. В долната му част са заложени двойно залепващи ленти или навлажнен памук и това са участъците, които събират остатъците от животинско ДНК. Позиционирането му над клоните е много добре измерен процес, който се синхронизира с люлеенето, подскачането и всяко друго движение на повърхността. След това осъществява контакт, който е достатъчен, за да събере нужните материали, но не и да счупи самия клон.

Тестовете му в реална среда са проведени в ботаническата градина на института и екипът успешно успява да идентифицира куп животински видове. Важно откритие е, че събраните проби след дъжд са значително по-малко, така че това трябва да се вземе предвид, ако ще се налага по-широко този метод на изследване.

Засега учените смятат да продължат тестовете и да усъвършенстват технологията, като предлагат нови препятствия – по-високи дървета, по-отдалечени местности и работа при далеч от перфектни метеорологични условия. Целия научен доклад може да прочетете тук: https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.add5762

 

Снимки: ETH Zurich

Вижте още: Учените работят върху официален протокол за контакт с извънземни