Мегалодоните са били с дължина 18 м, но все още не знаем как тези гигантски хищници са изчезнали. Но поне вече знаем приблизително кога е станало това.

Непълната фосилна история на мегалодона покрива в мистерия датата и причината за изчезването на този мегахищник, но компютърните технологии позволяват на науката да се приближи към отговорите. В ново проучване учени създават симулации на 42 от най-скорошните фосили на мегалодона, за да датират изчезването му.

Технологията се нарича Оптимална линейна оценка и учените провеждат 10 000 симулации за най-скорошните и най-отдавнашните дати на фосилите. В резултат получават и 10 000 възможни резултата за датата на изчезване на огромните акули. В крайна сметка най-голяма вероятност има мегалодонът да е изчезнал като вид преди 2.6 млн. години. Разбира се, има микроскопичен шанс акулите да са живи и до днес – 6 от симулациите поставят датата на изчезване някъде в бъдещето.

Според учените това е невъзможно, защото все някой щеше да е забелязал 18-метров хищник, който живее в плитки води и се храни на повърхността. Колкото и вълнуващо да е предположението, че в океана се крие мегахищник от древността, шансовете за това клонят към нулата - по-силно от всякога.