Изследователи от Imperial College в London и DNA Electronics създадоха нов USB стик, който може да открие ХИВ вируса в кръвта. Устройството работи като монитор на кръвната захар чрез поставяне на капка кръв върху сензора. След това USB стикът се свързва с изчислително устройство, което представя резултатите. Тестът може да помогне на лекарите да диагностицират и наблюдават пациенти с ХИВ в селските и отдалечените места.

С традиционните технологии наблюдението на кръвните показатели на пациенти с вируса отнема три или повече дни и е доста по-тежко. Процесът е по-дълг и по-скъп,  особено за отдалечени места, където кръвната проба трябва да се изпраща в лаборатория извън населеното място.

Новоразработеният USB стик решава много от тези проблеми, като изземва функциите на лабораторията и значително намалява времето за чакане на резултата – готов е за по-малко от половин час. USB стикът е направен с помощта на "телефонен чип", който предава електрически сигнали, причинени от промяна на киселинност, което се наблюдава у пациенти с вируса. Устройството е показало 95 процента точност при почти хиляда теста.

Виж още: Специален шлем за пожарникари предлага множество функции

Тагове: