Ситуацията с високите цени на недвижимите имоти вдъхнови много инвеститори да се насочат към строителния бизнес, докато е финансово изгодно. Това обаче означава, че голяма част от градовете в световен мащаб ще изгубят част от зеленината си за сметка на поредната офис/жилищна сграда. Различни специалисти съветват това да не се случва и да се обособят зелени пояси, които до някаква степен да възстановят нарушения баланс в природата. Но някои не разбраха посланието за засаждане на повече дървета и предложиха алтернатива под формата на техни високотехнологични течни еквиваленти. За първи път те бяха представени от изследователи от Белградския университет в града домакин през 2021 г., но в последните няколко дни течните дървета станаха обект на обществено порицание поради появата им в няколко Twitter акаунта.  


Минималистичният дизайн може би би се вписал в някой интериор, но определено нямат необходимото въздействие за околната среда. Съоръженията всъщност са изпълнени с около 600 литра течност, съдържаща микроводорасли, за които се предполага, че в своята съвкупност извършват същото преобразуване на CO2 в кислород, както дърветата чрез фотосинтеза. 
Според изследователите микроводораслите са от 10 до 50 пъти по-ефективни от дърветата: "Микроводораслите заместват две 10-годишни дървета или [240 квадратни метра] тревна площ", казва в изявление Иван Спасоевич, изследовател в проекта. Според него целта е "не да се заменят горите, а да се използва тази система за запълване на онези градски джобове, където няма място за засаждане на дървета", като например между две живи дървета. 
Така че в действителност това е по-скоро "пречиствател на въздуха от водорасли", предназначен да допълни дърветата, както е описано за първи път в първоначалното изявление на изследователя. Екипът се надява, че тяхното творение ще помогне в борбата със замърсяването на въздуха в Белград, където качеството на въздуха в страната като цяло е едно от най-лошите в Европа. Но явно тази идея не е по вкуса на онези, които просто искат да чуват шумолящия шум на листата и да стават свидетели на трансформацията им през сезоните - нещо, което минималистичният аквариум с водорасли трудно би им предложил.  

Снимки: University of Belgrade - Institute for Multidisciplinary Research

Виж още: Изкуственият интелект може да помогне в търсенето на живот на Марс