Вчера Apple най-накрая изпрати официалните покани към медиите за събитие, което ще се състои на 9 септември. Очаква се на събитието да видим обновения iPhone 6 (както и 5.5-инчова версия), iWatch и може би още продукти, за които не знаем.

Течовете на информация относно новия смартфон на Купертино стартираха още в началото на годината. Разбира се, нито един от слуховете не е потвърден официално и няма да бъде потвърден до самото представяне на джаджата на 9 септември.  

Преди всичко е важно да се отбележи, че Apple тази година е сменила традиционното място за събития. Досега компанията използваше Yerba Buena Center и собствения си кампус за продуктови събития, а на територията на Moscone Center се провеждаха годишните WWDC конференции за разработчици. Този път Тим Кук и компания организират събитие във Flint Center, който е близо до главните корпоративни офиси на гиганта. Наблягаме на факта, че именно Flint Center е мястото, където беше показан първият Mac, а за последно компанията използваше локацията, за да покаже първия iMac през 1998 година. Изборът на това място може да значи само едно - Apple този път ще покаже нещо зашеметяващо и променящо играта за пореден път.

 

 

“Иска ни се да можем да ви кажем повече” 

iPhone 6 е най-очакваният и най-желаният смартфон на Apple до момента. Това твърдение е подкрепено и от проучване, направено от фирмата R.W. Baird през юли. 6.8% от запитаните твърдят, че планират закупуването на iPhone 6 без дори да са го виждали. 34.4% от анкетираните, които са заявили, че ще купят новата джаджа, вече притежават някой от моделите iPhone. Apple е също толкова убедена в успеха на смартфона. Според Business Weekly, компанията е поръчала поне 68 милиона бройки от новия смартфон на своите доставчици и производители. Ако информацията се окаже вярна, то поръчаните бройки ще са двойно повече от тези на iPhone 5 преди две години. От друг източник разбираме, че поръчаните брой всъщност са 80 милиона.

С уговорката, че името iPhone Air е пълна спекулация, ще се опитаме да направим диференциация на изтеклата информация за 4.7-инчовата версия и тази с по-голям дисплей.

 

Сапфирен блясък

Ако се водим по честотата на слуховете и убедеността на хората зад течовете на информация, то почти сигурно е, че iPhone 6 ще има 4.7-инчов дисплей. Предполага се, че Apple значително ще изтъни рамката, за да не изглежда телефонът значително по-голям от iPhone 5S като цяло. Не можем да не обърнем внимание и на слуховете, че Тим Кук готви и 5.5-инчова версия на смартфона. Това изглежда малко нелогично, особено имайки предвид предишните позиции на Apple по отношение на фаблетите. Шефът на Apple винаги е наблягал на удобството на по-малкия дисплей, но този път няма как да знаем дали неговото мнение е променено. Предполага се, че резолюцията на iPhone 6 ще е 1704 на 960 пиксела... или 1472 на 828... или 2208 на 1242. 

Очаква се дисплеят на новите iPhone да е със сапфирено покритие, което да осигури пълна защита от надраскване и изключителна издръжливост. Имаше и слухове, че Apple може да използва сапфиреното покритие само в iPhone Air, но би било много нетрадиционно за компанията да поеме по този път и да лиши главния си (iPhone 6) от премиум материал, на който да се радва само по-големият му брат. Напомняме, че и в момента се използва сапфирено покритие на камерата и на сензора за пръстови отпечатъци Touch ID, представен с iPhone 5S, което осигурява допълнителна защита. За производството на панелите сапфир кристал Apple разчита на собствената си фабрика в Аризона.

 

 

Визията на телефона ще бъде променена изцяло, но запазвайки запазения и иконичен индустриален дизайн, с който Apple е известна. iPhone 6 ще е по-тънък (6.9мм), по-лек и с по-заоблени ръбове.

По отношение на камерата китайските медии са категорични, че iPhone 6 ще има 13-мегапикселов сензор Sony Exmor RS IMX220, който ще позволи на Apple да добави някои допълнителни функции при снимане - например резолюция от 4208 × 3120; подобрена точност на цветовете; по-малко визуален шум в условия на слаба осветеност; поддръжка на висока разделителна способност за HDR видео, 4K видео и пълна разделителна способност при снимане на HDR панорами. Друг слух твърди, че iPhone 6 може да има оптична стабилизация (OIS). Възможно е OIS да получи само iPhone Air.

 

Ъпгрейд тук, ъпгрейд там

Почти сигурно е, че iPhone 6 ще се задвижва от 64-битов Apple A8 процесор, придружен от M8 копроцесор, който да отговаря за събирането на данните от жироскопа, GPS и т.н. Твърди се, че новият M8 процесор ще е снабден и с атмосферен сензор, който ще може да следи промени във времето. През март пък изтече информация, че следващият iPhone ще има сензор за измерване на температурата и влажността.

Наскоро се появиха и слухове, че iPhone Air може да има по-добър процесор с повече ядра, но това отново би било нелогично за компания като Apple. Предполага се, че обновеният Apple A8 процесор ще е с две ядра с поне 2GHz тактова честота. Чипът A8 се произвежда по 20-нанометрова технология, а не по 28-нанометровата, която беше използвана в A7. Новите чипове се произвеждат от Samsung и от TSMC. Едни източници твърдят, че телефонът ще остане с 1 GB RAM памет, а други пък смятат, че Apple ще я увеличи до 2 GB. iOS няма нищо общо с гладната за RAM Android и 1 GB са напълно достатъчни, но от друга страна конкуренцията от страна на Samsung, която оборудва своите смартфони с 2-3 GB RAM, нараства и е логично Apple да отговори подобаващо, поне на хартия.

 

 

Промени ще има и в сензора за пръстови отпечатъци Touch ID. Източници, запознати с плановете на компанията от Купертино, твърдят, че той ще е “по-устойчив” и “по-точен”, в сравнение с предишното поколение. Операционната система, разбира се, ще е iOS 8, която предлага смяна на клавиатури, нови функции в iMessage и още много.

Друга осезаема промяна в политиката на Apple ще бъде премахването на 16 GB версия на смартфона и оставянето на 32 GB вариант като стартов и следователно най-евтин. В подкрепа на това твърдение идват и слуховете, според които iPhone 6 ще има 128 GB версия - нещо, което феновете очакват от много време. От друга страна налице има и спекулации, че 128 GB вариант ще има само iPhone Air. 

iPhone 6 ще получи и по-голяма батерия, а iPhone Air - такава с още по-голям капацитет. 5.5-инчовият iPhone може да има 2915 mAh батерия, като се очаква 4.7-инчовият вариант да остане с 1810 mAh (или 2100 mAh). Сегашното поколение iPhone има 1560 mAh батерия.

 

Красотата е в детайла

Също така е важно да отбележим, че следващото поколение iPhone може да не се казва “iPhone 6”. Наскоро тайландският секретар на Националната телекомуникационна комисия Такорн Тантасит публикува в Twitter информация, с която потвърждава, че правителството е одобрило за внос в страната два "iPhone 6" модела с продуктови номера A1586 и A1524. Tова "изтичане" на информация беше достатъчно, за да се ядоса Apple. Твърди се, че почти веднага след публикуването на информацията в микроблогинг социалната мрежа, топ шеф на Apple е отишъл на лична среща със секретаря Такорн Тантасит, обвинявайки го в разкриването на конфиденциална информация. Тогава представителят на Apple е държал регулаторът да разбере, че следващото поколение може да не носи името “iPhone 6”. Разбира се, това може би е поредното доказателство, че е възможно да бъде пуснат и още един вариант (5.5-инчов), който да не се казва iPhone 6, а iPhone Air, например. Преименуването на версията с по-голям дисплей не задължително означава, че “оригиналната” няма да се казва iPhone 6.

 

 

Производственият процес на iPhone 6 е стартирал през юли, а този на iPhone Air се отлага за септември, което може да значи, че 5.5-инчовият вариант ще се появи на пазара през зимата (което не означава автоматично, че Apple не може и няма да го представи на септемврийското събитие). Противоречива информация получаваме и от информационна агенция Ройтерс, която този месец съобщи ексклузивно, че доставчици на части за Apple изпитват сериозни затруднения при производството на дисплеите за новия iPhone 6 смартфон, тъй като компанията е поискала редизайн на ключов компонент, което е довело до спирането на производствения процес. Позовавайки се на свои източници от производствената верига, агенцията потвърди, че Apple е "преразгледала" подсветката на дисплея, което е наложило спиране на производството през юни и юли. Единият от двата източника на агенцията е бил категоричен, че Apple е искала да направи възможно най-тънкия телефон.

От известния австралиец Сони Диксън, който миналата година първи публикува снимки на iPhone 5S и iPad Air, пък разбираме, че iPhone 6 може да има светещо лого. Пластмасовото прозрачно лого може да се използва и за по-добро предаване на безжични сигнали като NFC, например. Това е и поредното доказателство в подкрепа на слуха, че Apple най-накрая ще добави поддържка на технологията NFC. По информация на Диксън, зарядното на iPhone 6 вероятно ще има както симетричен Lightning конектор, така и нов тип USB край, който може да се включва към компютър или адаптер независимо от ориентацията си. За разлика от новия USB стандарт, решението на Apple е съвместимо с всички стари портове, тъй като разчита на по-тънка лента с метални контактни точки от двете страни. Тя се извива така, че може да се включи по двата начина.

Анализатори твърдят, че следващото поколение iPhone ще поддържа WiFi стандарта 802.11ac, който компанията за първи път започна да използва в продукти през 2013. Гигабит стандартът предлага тройно увеличение на скоростите, предлагани от сегашните 802.11n WiFi мрежи, достигайки скорост от над 1 Gbit на секунда. Доставчик на WiFi чипа ще е Broadcom. От изтекли снимки разбираме, че iPhone 6 ще има Qualcomm MDM9625 LTE модем, който поддържа скорости до 150 Mbps. За сравнение - чипът в iPhone 5S поддържа скорости до 100 Mbps. 

Имайте предвид, че всички изнесени данни и информации в тази публикация не са потвърдени, а се базират само и единствено на изтекли слухове и медийни публикации.

Повече информация за мистериозния iPhone 6 ще научим на 9 септември, когато се очаква Apple да покаже и умния часовник iWatch.

Забележка: Всички изображения в тази публикация представляват концептуални разработки, а не реален продукт. 

Изображения: Martin Hajek и др.

Прочетете: Промените в Apple и силната ръка на Тим Кук 

Тагове: