Когато започвахме работа по този брой в края на януари, изобщо не предполагахме с какво се захващаме. Нямахме си на идея, че темата, която избрахме за да отбележим педесетата годишнина от началото на мисиите Apollo, ще се окаже толкова актуална в своята носталгичност и толкова релевантна в своя символизъм.

Няма минало без бъдеще.

Видяхме това на Световния мобилен конгрес, отразен от Виктор Джамбов и Илия Темелков в раздела ни Top Event, където ретро вълната удави новите технологии. Видяхме това в „Ла Ла Ланд“ и колосалната битка за тазгодишните награди "Оскар", специален коментар за които написа главния редактор на списание HiComm, Емилия Кирилова, в раздел Play. И го наблюдавах лично през целия месец февруари, докато проучването ми за новата програма Orion ме връщаше отново и отново към дизайна на командния модул на Apollo, към изграждането на старата Международна космическа станция и към началото на ракетното инженерство в края на Втората световна война.

Бих нарекла нашия мартенски брой – брой на ретроспекции. Макар темата на нашето Hit Story да е космическа и „модерна“, контекстът за нея е в документираното ни минало. Търсенето на отговора на въпроса „Защо забравихме Луната?“ ме прекара през вълнуващо пътеществие в нашата политическа, военна, технологична и медийна история. Своеобразният мемориал, който издигнахме в броя в чест на мисиите Apollo пък успя да ме докара до сълзи след като изслушах записа от Apollo 1. Всичко обаче завърши с хубав край с подробностите около новата програма Orion на Американската космическа агенция, който не само ще върне хора в лунната орбита, но ще започне и изграждането на нова международна космическа станция.

Оригиналната илюстрация на Любомира Бояджиева успя напълно да улови духа на новия ни брой.

Тук искам да поднеса своите благодарности към прекрасната Цветомира Панчева, която беше моята най-голяма опора в създаването на това амбициозно Hit Story. Тя не само успяваше да ме нахъса да продължавам да го пиша, но и се свърза с българския докторант от Катедрата по астрономия в Софийския университет, Никола Каравасилев. Интервюто й с него, разглежда както причините защо фокусът на световните космически програми днес е насочен към Марс, така и какво ще ни коства това легендарно пътуване и кой ще стъпи първи на повърхността на Червената планета.

Превръщайки се в многоръкия Шива, заслужаващ хонорувана докторска степен по психология, Цвети разгледа широк спектър от теми за нашия Social раздел – от плюсовете на песимизма, през нови методи за работа, до функционалността на превантивните софтуери. За финал тук тя подложи целия екип на един психологически тест, разглеждащ т. нар. Синдром на самозванеца – тема, която отвори не един дебат в офиса ни.

Междувременно тя успя да се разпише и в раздела Futuristic, с въпросите за човешката хибернация и медицинския RNK прогрес. Тук Иван Първанов й се притече на помощ с интригуващ материал за смяната на магнитните полюси на земята.

Колаборацията им продължи и в Play, където можете да прочетете ревюто на Иван на хитовото ново заглавие на Ubisoft – For Honor. Цвети пък разгледа „Логан“, наследството на култовия сериал „24“ и най-сетне написа дълго обмисляния си материал за „Викинги“, в който с Виктор се включихме с удоволствие (и малко хейт). 

В секцията Select пък ви очакват последните новини от Panasonic и тест драйв на Renault CLIO от Емилия Кирилова. Тук, както винаги, сме ви подготвили и страхотни ревюта на Samsung Galaxy A3, Philips TV и много други. Специален фокус в броя ни получиха устройствата, които изграждат вашия умен дом и Samsung Forum 2017.

Не пропускайте новият ни брой с невероятната ръчно нарисувана корица на нашата дизайнерка Любомира Бояджиева! Вече можете да го намерите в търговската мрежа.

Можете да се свържете с нас на:

vdjambov@hicomm.bg - Виктор Джамбов; cpancheva@hicomm.bg - Цветомира Панчева; itemelkov@hiend.bg - Илия Темелков; emy@hicomm.bg - Емилия Кирилова; vkirova@hicomm.bg - Вирджиния Кирова.

Тагове: