Двете камари на Американския конгрес гласуваха в подкрепа на нов проектозакон, одобряващ по-доброто финансиране на NASA с цел изпращане на хора до Марс преди 2033 г. NASA Transition Authorization Act of 2017, както е пълното му име, ще гарантира осигуряването на 19.508 млрд. долара финансиране за космическата програма на NASA.

Единственото, което се изисква от Американската космическа агенция, е разчертаване на точен план за завеждането на хора “в близост до повърхността на Марс до 2030 г.”. Законът също така задължава NASA да продължи разработването на ракетата Space Launch System (SLS) и екипажната на новата програма Orion, с която да хора да стигнат първо до Луната, а след това да започнат и активни изследвания на дълбокия Космос.

Пред закона остава само една стъпка - одобрение от президента Доналд Тръмп. Прогнозите са той да не използва правото си на вето, тъй като вече неколкократно е изразил своята подкрепа за изпращането на пилотирана изследователска мисия на Марс.

Концептуална снимка на капсулата Orion

 Ако се чудите как ще бъдат използвани тези 19.508 млрд. долара от NASA, ето най-важните точки от проектозакона:

- “Подсигуряване на основните възможности за проучване” - финансиране на няколко основни мисии: непилотирана мисия от програмата Orion през 2018 г., наречена Exploration Mission 1 (EM-1), последвана от пилотирана мисия същата година; пътуване до Луната, с евентуално приземяване на екипаж на повърхността й, през 2021 г; последващи мисии до Луната и Марс след това.

- “Пътуване до Марс” - NASA са задължени да разчертаят план за изпращане на хора до Марс преди 2033 г. и отменяне на планираната като част от програмата Orion мисия за пренасочване на астероид (план за улавянето на астероид в Космоса, прехвърлянето му в орбита на земята и изследването му от астронавти директно в Космоса).

- “Човешки космически полети и цели на проучване и задачи” - концентриране на програмата Orion в “разширяване на постоянно човешко присъствие извън ниската земна орбита” (където се намира настоящата Международна космическа станция) чрез създаването на нова космическа станция в цислунарното пространство (лунна орбита).

- “Аеронавтики” - посочване на NASA като лидер в авиацията и изследванията на свръхзвукови летателни апарати, както и бъдещи изследвания върху използването на свръхзвукови летателни апарати в “нови глобални пазари и при осигуряване на нови възможности за транспортация”.

- “Роувърът Марс 2020” - Конгресът подкрепя плана на NASA да използва роувър с големината на стандартен лек автомобил за “помощно средство при определянето дали е съществувал живот преди на тази планета”.

- “Европа” - предполага използването на ракетата SLS за изстрелване на космически апарат за изследване на покритата с лед луна на Юпитер, Европа, на която е възможно да съществува топъл океан под ледената повърхност.

- “Конгреционална декларация на политика и цел” - изменя всички предходни закони, под чиято юрисдикция действа NASA, за да добави към мисията на Космическата агенция цел да търси отговорите на въпросите, “как се е зародил животът, какво е еволюцията и какво е бъдещето на Вселената”.

- “Екстрасоларна планетарна проучвателна стратегия” - иска от NASA да състави доклад за стратегията си да използва телескопа James Webb Space и други инструмети за лов на екстрасоларни планети (още познати като екзосоларни или просто планети извън нашата Слънчева система).

- “Цели в близост до Земята” - иска от NASA да забърза програмата си за намирането на “астероиди-убийци” в Космоса.

- “Радиоизотропна захранваща система” - задължава NASA да представи доклад за това, как планира да използва за в бъдеще елемента plutonium-238 - изключително рядко ядрено гориво, използвано за роботизирани апарати, изследващи дълбокия Космос - и какви са плановете на агенцията за изследвания на ядрено-захранени апарати.

 

Четете повече за програмата Orion в предстоящия брой на списание HiComm за месец март.