Facebook обяви, че нейните разработчици работят по нова технология, която да помогне на изкуствения интелект, грижещ се за мрежата, да „надушва“ виртуалното насилие. Учените използват така наречения WES (Web-Enabled-Simulation) похват, който представлява своеобразна армия от ботове, които са програмирани да имитират лошо и агресивно човешко поведение в тестова обстановка. Това помага на AI да изпробва различни контрамерки.

Според Facebook, WES работи в три основни направления. Първото използва машинно учене, за да тренира ботовете да имитират агресивното човешко поведение в социалната мрежа. Второто направление е свързано с автоматизирането на интеракциите между ботовете в голям мащаб – до няколко милиона едновременно. Третото позволява ботовете да си взаимодействат в реалния Facebook, но без връзка с истинските потребители.

Важно е да се отбележи, че в тестовата среда ботовете извършват нелегална дейност – купуват и продават забранени предмети, като оръжия и наркотици. Всеки бот използва социалната мрежа, подобно на реален човек, търсейки съдържание и посещавайки различни страници. На базата на тази интеракция разработчиците тестват дали ботовете могат да нарушават стандартите и условията за ползване на социалната мрежа.

Според представения план учените ще откриват разнообразни модели, които ще помогнат на тяхното AI да се бори успешно с виртуалните хулигани.

Снимка: shutterstock

Виж още: Въпреки непрестанните скандали Facebook се превръща в компания от бъдещето