Бих се хванала на бас с всеки от вас, че в даден момент от живота си сте притежавали компютърни тонколонки на Logitech. Може би дори в този момент на бюрото ви удобно се е разположил комплект от тях. Моите вече са на седем години и съм забравила както модела, така и цената им. Името на швейцарската компания се превърна в нарицателно за този тип потребителски продукт и нека признаем - това е напълно заслужено. Стабилен звук, изненадващо дълъг живот и симпатичен дизайн - през годините Logitech не изневери на нито една от тези черти. Сега всички те се завръщат в един по-особен модел. Слагат на гърдите си логото на геймърската серия Logitech G, екипират се с новата светлинна технология на компанията и се настаняват удобно до монитора ви, за да ви дадат нов тип изживяване. Това са Logitech G560 - първите специализирани геймърски тонколонки на легендарния бранд.

Мигът на LightSync

Преди Logitech изобщо да представят 2.1-каналните G560, в Logitech Gaming Software бе въведена нова функция, наречена LightSync. На пръв поглед тя просто допълва персонализиращия гейминг софтуер на бранда с възможността да синхронизирате RGB осветяване на всичките си перфирерни устройства на Logitech или то да трепти в ритъма на музиката. Нещо, което е последен писък на модата при гейминг периферията и беше демонстрирано преди това от Razer със Synapse и Asus Aura. За разлика от конкурентите обаче Logitech не спира до синхронизацията с музикалния фон или между устройствата ви. LightSync идва с API, вземащо проби от екрана ви, за да може колонките G560 да прожектират на стената зад него светлинен ефект, пасващ с изображението. Или казано по-просто: Logitech успешно вкара Ambilight в компютърни колонки.

За да визуализира това, компанията поставя две светлинни зони на G560. Първата се намира в предната част на капковидните говорители, а втората - на гърба им. А за да го осъществи, Logitech са вкарали функцията LightSync Screen Sampler в Logitech Gaming Software. Именно от тук задавате на специалния API да вземе цветови данни от екрана ви и да имитира цветовете, използвайки RGB зоните на G560. Процесът е постоянен и се извършва в реално време. Самата цветова мимика не е перфектна поради размера и позиционирането на колонките (това не е пълен Ambilight около екран), но ефектът е доста, доста добър. Технологията подбира цветови данни само от долната страна на екрана ви, затова е добра идея да поставите двата говорителя на G560 под него. Ако отидете в Advanced настройките на Screen Sampler, ще можете да изберете дали и клавиатурата и мишката ви да започнат да светят в унисон с цветовете, подбрани от екрана ви.

Сравнението на LightSync с Ambilight на Philips е доста точно по отношение на функцията Screen Sampler, но Logitech си заслужи признанието за интегрирането на “Ambilight идеята” в PC говорители. Компанията не е първата, която слага светлинни RGB ефекти в предната част на компютърни колонки. Sound Blaster Kratos S5 може да се смята за един от пионерите в областта. Нито пък е открила топлата вода с аудио визуализация и синхронизация между периферни устройства. Технологията на Logitech обаче лесно дръпва с едни гърди напред благодарение на синхронизиращия с екрана API. Това изкарва концепцията за светодиодни тонколони на изцяло ново ниво. И няма как да не признаете потенциала на идеята.

Да виждаш… звук

Подбрандът Logitech G винаги се е славел както с качеството на продуктите си, така и с изключително богатите възможности за персонализацията им. В основата на това стои Logitech Gaming Software, който ще получи специален ъпгрейд в началото на април, точно когато G560 ще излязат официално на пазара. В него ще бъдат включени както LightSync Screen Sampler, така и LightSync Audio Visualizer.

Logitech G560 са предварително настроени да се синхронизират с музиката, която слушате, но Audio Visualizer позволява да настроите осветяването по ваш вкус. Подбирате два цвята за двете отделни светлинни зони. Предната светлинна зона ще улавя високите и средните тонове, а задната зона - баса и ниските тонове. Така ще избегнете по-голямото разсейване, което причинява стандартният профил на G560. При него, освен че светлините трептят с ритъма на музиката, те постоянно сменят цветовете си. Забавно за гледане, но става досадно, когато работите.

Ако не ви се играе с Audio Vizualizer, винаги може да се възползвате от големия кръгъл текстуриран бутон, поставен в горната част на дясната колона. Той е предварително настроен да регулира силата на осветяване и дори да го изключи, но можете да го препрогамирате през Logitech Gaming Software, като му зададете например да сменя между различните специализирани светлинни профили, които са подготвени за G560. Някои от тях са плод на партньорството на Logitech с EA и DICE. Ще намерите специални профили за множество игри на Electronic Arts, но тъй като колонките бяха при нас само за ден и половина, нямаше как да изпробваме пълните им възможности. Надявам се скоро да имам шанс да изкарам повече време с G560, за да ги тествам с някои от любимите ми филми или игри с кинематографски фокус, като Mass Effect, Dragon Age и The Witcher 3 (някой съмняваше ли се, че ще я спомена?). Тук ще отбележа, че дори да играете със слушалки, всички светлинни ефекти на G560 ще се визуализират.

Разбира се, през Logitech Gaming Software са достъпни и статични светлинни режими. Ако сте потребители на марката, вече сте запознати с тях и богатите им възможности за персонализация. Най-кратко обяснено можете да избирате в какъв цвят да светят периферните ви устройства, дори да създавате свои смесени багри и да контролирате отделните светлинни зони на периферните си устройства. Съвсем стандартно за персонализиращ софтуер за геймърска периферия. Нещо, което при G560 обаче изобщо не беше стандартно, беше звукът.

„Може ли да намалиш малко?“

- за пореден път се чува от другия край на офиса, а G560 дори не бяха надути на макс! Когато с Виктор Джамбов най-сетне решихме да проверим истинските им възможности (в 9:30 сутринта), офис мениджърът ни бързичко ни скастри. Но поне видяхме, че можем да озвучим всеки ъгъл на 80-квадратния ни офис с модела и неговата пикова мощност от 240 W. И под „озвучим“ имам предвид: никой да не може да си чуе мислите, какво остава за съседчето до него. Комплектът е с капацитет на възпроизвеждане от 48 000 Hz с 16-битов sample rate. По-специална обаче е богатата звукова картина, която G560 са способни да възпроизведат.

Те се справят безпроблемно репродукцията на всякакъв стил парчета - от любимите ми акустични композиции на пиано и китара, до хеви и траш. Няма да забележите загуба или досадно глъхнене на определени инструменти независимо от жанра. Звукът е ясен и без изкривяване, дори когато е надут докрай. Стига да не стоите точно срещу колонките, разбира се. Басът на G560 е толкова силен, че ако сте близо до тях, докато те гърмят с цялата си мощ, ще чувате само него. Дори когато колонките са намалени почти докрай, басът ще се чува идеално над всичко останало.  

Почитателите на по-неутралния звук сред вас вероятно ще се възползват от EQ панела на Logitech Gaming Software и режима Drop The Bass. Това подменю ще ви даде доста добри възможности да регулирате звука по ваш вкус и ако притежавате слушалки от Logitech G серията, вече сте добре запознати с интуитивния му и красив интерфейс.

Последно при звука трябва да спомена поддръжката на DTS:X Ultra съраунд звук. Пуснах го веднъж и след това преминах обратно към базовия стерео режим на G560, защото поне в моите уши DTS:X Ultra не само не подобри изживяването по време на игра, а и дори накара ефектите в някои заглавия да звучат по-глухо. Ако имате предложения с какво да изпробвам DTS:X Ultra за последващо ревю на G560 - не се притеснявайте да ги дадете.

За гейминг и за ефектно парти

Logitech G560 може да са насочени към геймърите, но от компанията са добавили няколко готини елемента, които ще допаднат и на не-геймърите. Освен чудесния звук и ефектното осветяване G560 могат да се свържат не само към PC, но и към вашия телефон. В задната част на десния говорител са разположени 3.5-милиметров жак и бутон за Bluetooth свързване. Без проблем успях да пускам музика от личния ми iPhone 6s Plus, като още изпробвахме Samsung Galaxy S9, Nokia 8 и Huawei P20 Lite.

Има известна разлика между аудио представянето през Bluetooth и стандартното свързване към PC с придружаващия USB кабел, но то се изразява основно в капацитета на максималната сила на звука. Басът и богатата тоналност е запазена, а с тях - и чудесното цялостно изживяване, което тези колонки предоставят.

G560 и LightSync може да са докарали RGB осветяването на партито, но Logitech не са забравили да ги екипират с мощен и качествен звук. Дори да изключим LightSync от уравнението, G560 са великолепни 2.1-канални говорители. Изглеждат добре, звучат страхотно и могат да се свържат към различни платформи. Те са модел, ясно показващ вниманието към детайла и качеството, което сме свикнали да получаваме от продуктите на Logitech.