Някога Microsoft пускаха нова версия на Windows средно на всеки две години. С еволюцията на операционната система, разбира се, променяше и интерфейса ѝ и всяка следваща итерация изглеждаше малко по-различно от предходната.

С дебюта на Windows 10 през 2015 обаче компанията възприе друг подход – вместо версия 11, 12 и така нататък системата получава регулярни ъпдейти. Тази стратегия има куп несъмнени предимства – съвместимост, стабилност и непрекъснато обогатяващ се потребителски експириънс. Един от основните минуси обаче е, че външният ви на Windows през последните четири години остава, общо взето, същият.

И това, нека сме откровени, омръзва – особено ако ви се налага да се взирате в един и същ интерфейс ден след ден, година след година.

Ако неизменният външен вид на операционната система не ви дава мира, ако сте фен на разнообразието или просто искате да освежите малко десктопа си, в този кратък текст сме ви подготвили няколко интересни идеи и насоки, които ще ви помогнат да промените начина, по който изглежда добрият стар Windows.

Нов тапет

Един от най-бързите, лесни и безболезнени начини да промените външния вид на Windows десктопа си е да смените фона му. Просто щракнете някъде по работния плот с десен клавиш и изберете Personalize. Трите опции, които ви предлага това меню, са смяна на фона с тапет (снимка), задаване на цвят за фон или най-интересната опция – слайдшоу. Последната позволява да изберете група снимки, които Windows автоматично да сменя през определени интервали от време.

Ако искате промяната да обхваща малко повече неща освен само тапета, от менюто вляво можете да изберете Themes. Те представляват цялостен пакет настройки, включващ обикновено серия тематично подбрани тапети в комбинация с подходяща цветова гама за системните менюта и прозорците, а понякога дори и системни звуци и курсори за мишката.

Линк в това меню ще ви препрати към секция в Microsoft Store, в която ще намерите още стотици подбрани теми в най-разнообразни категории.

Добавете цвят

Пак от менюто Personalize ще можете да промените и основния цветови акцент на целия потребителски интерфейс на Windows. По-интересната опция тук обаче беше добавена с един от последните големи ъпдейти на версия 10 – възможност за избор между светла (Light) и тъмна (Dark) тема за операционната система.

Принципът тук е същият както във все по-масовите напоследък тъмни или „нощни“ режими на редица приложения и мобилни операционни среди като Android и различните му вариации.

Разбира се, при смартфоните изборът на подобен акцент не е само въпрос на естетически предпочитания, а и начин да спестите малко от живота на батерията – най-вече при устройствата с OLED дисплеи.

При Windows 10 Dark темата е повече въпрос на вкус, но въпреки това е интересна опция, която все още не е известна на много хора.

В дълбините на системните настройки

Макар че е най-новата ревизия на популярната операционна система, Windows 10 в някои отношения е по-рестриктивна от гледна точка на потребителски контрол, отколкото, да речем, Windows 7.

Десетката например не ви дава явен начин за управление на вида и размера на системните шрифтове – нещо, което беше достъпно като опция в по-старите версии.

Ако искате повече контрол върху цялостния вид на Windows 10 и не ви е страх „да си изцапате ръцете“ и да бъркате под капака на системата, напълно безплатен инструмент като Winaero ще ви бъде от огромна полза.

Тази малка програма всъщност включва толкова много и разнообразни възможности за модификация на различни аспекти от Windows, че заслужава цяло отделно ръководство сама по себе си.

Но тъй като ставаше дума за системни шрифтове, засега ще се спрем само на менюто Advanced Appearance Settings. Опциите в него ще ви позволят да изберете сами вида и размера на системните шрифтове за всеки елемент от потребителския интерфейс на Windows – менютата в Windows Explorer, на различните прозорци или надписите под иконите на работния плот.

След като настроите всичко по ваш вкус, само натиснете Apply (Приложи), но имайте предвид, че за да влязат в сила промените, ще трябва да рестартирате Windows (или поне да се отпишете и да се впишете отново с вашето потребителско име и парола).

Ама… това Windows ли е?

Ако обаче искате наистина генерална промяна до степен на пълна неузнаваемост, ще ви трябва нещо повече от базовите настройки на самата операционна система.

Един такъв инструмент за „тотална трансформация“ на Windows е Rainmeter. Това е приложение, което се разработва и развива на принципа на отворения код и съществува доста отдавна – първата му версия се появи още в далечната 2001 година.

От тогава до днес програмата еволюира сериозно и днес предлага едни от най-мощните и комплексни възможности за глобална промяна в начина, по който изглежда и се държи Windows.

Тук не говорим просто за козметични добавки, а за сериозна модификация на цялостния потребителски интерфейс на операционната система, добавяне на десктоп widget-и (малки модули, които изпълняват специфични функции, като системен часовник, визуализация на прогноза за времето, медиен плейър и други).

Проблемът с Rainmeter е, че макар работата с приложението да е относително лесна, то все пак изисква известно време и усилия за разучаване. Изобилието от различни настройки и опции за персонализация са доста солидни и ако искате да създадете наистина индивидуално изглеждащ Windows десктоп по ваш вкус, се подгответе за малко четене и експерименти.

За сметка на това резултатът си заслужава, защото Rainmeter може да направи работния ви плот да изглежда наистина извънземно.