Самоуправляващи се камиони, собственост на Starsky Robotics, си карат по магистралите във Флорида. Един от техните рекламни модели на Volvo пропътува над 15 километра без шофьор на борда. Превозното средство успешно напусна паркинг, включи се в магистралата, смени лентите за движение и успя да поддържа скорост от 88 км/ч.

И при този тест драйв имаше екип от коли на Starsky пред и зад камиона, които да подсигуряват в случай на авария. Дистанционно управляващ шофьор в Джаксънвил наблюдава 6 кадъра от различни камери на живо, монтирани по камиона, и го управлява чрез волан, подобен на контролер за видеоигри.

Окуражени от този прогрес, Starsky заявяват, че следващите месеци ще увеличат скоростта и мащаба на тестовете, работейки в посока това да се превърне в ежедневна услуга. С разрастването на бизнеса от компанията очакват, че един наблюдател ще следи от 10 до 30 камиона на час.

Вижте също: Vera - автономният автомобил на Volvo Trucks заработи в Швеция

Starsky Robotics имат и доста сериозна конкуренция в бранша. Thor Trucks, Pronto.ai, TuSimple и Aurora, които получиха инвестиции от $530 милиона през февруари, се оценяват на стойност над 2 милиарда долара.

Изглежда има доста сериозни капитали в този бизнес. Очакванията са индустрията на автономно управляваните превозни средства да достигне 6700 единици по цял свят. Това би спестявало по $70 милиарда на година за доставки и увеличило продуктивността с 30%.

Вижте още: Tesla Autopilot опасно заблуждава водачите заради името си