Лятото дойде със страшна сила и вече на никого не му се работи. Море, слънце пясък – това е мантрата на ваканционния сезон. Затова стягате куфарите и след няколко часа сте на плажа. Какво следва? Часове изтягане на слънце, плуване в хладната вода и крясъци на чайки. Проблемът е, че след точно 20 минути вече не ви свърта на едно място и ви засърбяват пръстите да се занимавате с нещо.

Вижте още: За здрав телефон и синьо лято: най-добрите кейсове за издръжливост

Да, да, наясно сме – проклятието на модерната активна личност – мързелът, не е точно вашата стихия. За щастие високотехнологичната индустрия отдавна е наясно с това и се е погрижила да ви осигури цял куп неща, с които можете да се забавлявате, докато сте на плажа. При това без да се притеснявате от основните заплахи на този вид почивка – вода и пясък, – и двете еднакво смъртоносни за любимите ви хай-тек джаджи.

Водонепроницаем калъф

За най-яките кейсове, с които да предпазите скъпоценния си iPhone от вода и прах, вече стана дума. Нещата на LifeProof са чудесна идея, но не покриват цялото разнообразие от марки и модели мобилни устройства, които се предлагат на пазара в момента. Затова ето ви едно много по-просто, бюджетно ориентирано и универсално решение – водонепроницаем калъф.

Разбира се, подобни продукти предлагат много по-примитивно ниво на защита и представляват обикновена полиетиленова торбичка, която се затваря херметично, за да предотврати проникването на прах и вода. Размерът е „една големина пасва на всичко“, т.е. вътре можете да пуснете телефон или фаблет с диагонал до 9–10 инча.

Естествено, трудно ще можете да използвате устройството – най-много да видите, че някой ви звъни, за да можете да отговорите. За сметка на това в такава водонепроницаема торба ще можете да съхранявате и други неща, които е добре да не се мокрят и прашат – часовник, портфейл, документи.

Все пак най-доброто решение за плажна защита си остава специално изработен за вашия модел смартфон, висококачествен калъф. Да, цената ще е по-висока, но пък ще имате възможност да използвате пълноценно устройството, без да се притеснявате от пръски вода или напрашване. Имайте предвид, че дори модели, които са официално IP67 или IP68 сертифицирани, са защитени от проникване само и единствено на сладка вода. Солените морски вълни са смъртоносни за всякакъв вид електронни устройства и ако ги повредите по този начин, е много вероятно производителят да не ви признае гаранцията.

Отделно пясъкът също не е безопасен за един смартфон. Фините силикатни частици, от които се състои той, са с много високо ниво на твърдост и лесно могат да надраскат челното или задното стъкло на телефона – дори при моделите, защитени с Gorilla Glass от най-висок клас.

Така че дали ще изберете евтин калъф или скъп кейс, всяко ниво на защита е добре дошло, когато сте на плажа.

Електронна книга

Да, разбира се, винаги можете да си вземете нещо класическо, хартиено и печатно на плажа, но хартията не е много устойчив материал, а и едва ли можете да носите повече от една книга със себе си.

Продукти като новия Kindle Oasis решават този проблем с лекота – електронна книга, която е едновременно прахо- и водоустойчива, а освен това разполага с 8 GB вградена памет, в която можете да запишете хиляди книги.

Тъй като използва дисплей, разчитащ на e-ink (електронно мастило) технология, Oasis се нуждае от зареждане горе-долу по веднъж в месеца (на практика екранът консумира енергия само когато прелиствате страниците).

Единственият по-сериозен недостатък на Osasis е, че е близо три пъти по-скъп от базовия Kindle вариант, който, разбира се, не може да се похвали с толкова висок IP рейтинг.

Все пак ако не го мокрите и го пазите от пясъка, спокойно можете да вземете и него на плажа.

Безжична тонколона

Не казваме, че трябва да вдигнете плажа във въздуха, но малко аудио настроение никога не е излишно. Особено ако не сте соло, а в приятна компания. Няма нищо по-готино от група приятели вечер около малък лагерен огън на брега на морето и тиха нощна музика.

Разбира се, отново ще ви трябва колона, която да е едновременно здрава, водоустойчива, мощна и с дълъг живот на батерията.
Boom 3 от Ultimate Ears например. Това е малко познат бранд по нашите географски ширини, но зад него всъщност стоят Logitech – име, което едва ли се нуждае от излишна реклама.

За разлика от повечето аудио компании, които предлагат подобни продукти, Ultimate Ears са специализирани само и единствено в производството на слушалки и безжични колони, т.е. за тях това е основен предмет на дейност, а не просто поредният модел в огромна гама артикули.

Това ясно личи при Boom 3, в която всеки дребен детайл е внимателно обмислен. Външното покритие на колоната е от специален материал, който се използва за изработването на огнеустойчиви покрития и якета за мотоциклетисти – супер здрав и устойчив. Съответно Boom 3 е корава като танк – можете да я пуснете върху твърда повърхност от до 1.5 метра височина без особени последствия. Всъщност Boom 3 е един от най-издръжливите модели в продуктовата гама на Ultimate Ears.

Отделно колоната е водоустойчива и няма проблем да я потопите в сладка вода с дълбочина до 1 метър за 30 минути. При това Boom 3 е така конструирана, че да не потъва, а да плува по повърхността.

Вградената батерия на колоната гарантира до 15 часа време за възпроизвеждане на музика, а Bluetooth обхватът й е до 45 метра (при пряка видимост).

Boom 3 се управлява от специална апликация, която можете да свалите и инсталирате на телефона си, която освен това ви позволява да синхронизирате до 150 колони едновременно в т.нар. парти режим. Така че ако имате повече от една Ultimate Ears колона, можете буквално да „взривите“ плажа (не че ви съветваме да го правите).

Екшън камера

Естествено, не е задължително тя да е непременно прословутото Go Pro. Безспорно продуктите на световноизвестната калифорнийска компания се радват на най-широка популярност, но далеч не са единствените миникамери, които предлагат екстри като водо-, прахо- и удароустойчивост.

На пазара можете да намерите и по-достъпни модели, а ако имате класически фотоапарат от популярен бранд, като Nikon, Canon, Sony, Fuji, Panasonic, Olympus и др., едва ли ще е трудно да намерите и специален водонепроницаем калъф за него.

С негова помощ ще можете да го превърнете в идеална подводна камера и да се върнете от почивката с куп действително уникални кадри.