Учени работят по създаването на роботи с миниатюрни размери, които могат да работят още от създаването си, за да изпълняват най-различни задачи. Роботът, който виждате на снимката, е разработен от Georgia Tech и се нарича micro-bristle-bot. Според създателите им тези роботи може някой ден да работят в групи, за да отчитат промени в климата, да местят материали или дори да лекуват човешкото тяло отвътре.

Тези прототипи са програмирани да реагират на вибрации с различни честоти. Това позволява на учените да ги контролират поотделно. Малките роботчета са дълги само около 2 мм, което е колкото най-дребния вид мравки в света. Въпреки размера си bristle-bots могат да се придвижват с разстояние до 4 пъти по-голямо от дължината им в секунда. Ботовете имат пиезоелектрически задвижващ механизъм, залепен върху полимерно тяло, което е 3D принтирано с помощта на двуфотонна полимеризационна литография. Поради малките им размери няма батерии, които да са достатъчно малки, за да вършат работа и затова се захранват външно.

Вибрациите идват от пиезоелектрически шейкър, който се намира под повърхността, по която се движат роботите. Вибрациите местят пружиниращите крака на бота и така той се движи напред. Амплитудата на вибрацията контролира скоростта на движение.

Вижте още: Вижте колко луд е роботът, който е създаден да живее на Марс (ВИДЕО)

Тагове: