Според Никълъс Патерсън, преподавател по киберсигурност в университета Дейкин в Мелбърн, Австралия, хуманоидните секс роботи, които наскоро бяха пуснати на пазара, биха могли да бъдат хакнати и превърнати в машини за убиване.

Подобни предупреждения се появиха и миналата година в отговор на нарастващата популярност на секс играчките, контролирани с Bluetooth. Тогава беше разкрито, че хакерите могат да контролират устройствата от разстояние и дори да шпионират нищо неподозиращите търсачи на плътско удоволствие.

Реално всяко устройство, свързано с интернет, може да бъде програмирано да причинява вреда или минимум да шпионира съответния потребител. Всъщност повечето интелигентни устройства са специално проектирани да шпионират потребителите за целите на събирането на данни.

Основната причина, поради която секс роботите предизвикват особен страх, когато става въпрос за хакерски потенциал, е тяхната стряскаща прилика с хората. Тези устройства са едни от първите хуманоидни роботи, с които потребителите имат възможност всекидневно да си взаимодействат, което естествено предизвиква тревога у някои.

Във въображението ни заплахата от изкуствен интелект идва под формата на робот, подобен на терминатор. Идеята за зъл робот, който поема съдбата си в собствени ръце, е наистина стряскаща, но всяка услуга и продукт, контролирани от невидими алгоритми, е много по-вероятна заплаха. Макар тази технология да може да се използва за постигане на положителна промяна в света, за съжаление е вярно, че етиката на тези устройства зависи от намеренията на хората, които ги програмират/контролират.  

Виж още: Неразбраният гигант Stratolaunch полита към залеза